+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Що готувати, коли немає світла і газу: смачні ідеї.

Що готувати, коли немає світла і газу: смачні ідеї.

20.01.2023

Що готувати, коли немає світла і газу: смачні ідеї.

Що приготувати, коли немає світла? 

Для приготування дійсно смачних страв слід пам’ятати про кілька нюансів.

У першу чергу завжди треба мати запас продуктів. Водночас закупівлі слід робити виважено: не бездумно змітаючи все з полиць супермаркету, а із чітким розумінням, що наш організм потребує всього спектра корисних речовин для збереження життєдіяльності. Навіть за відсутності світла, газу і води ви можете смачно й різноманітно харчуватися, якщо матимете певний перелік продуктів.

Тому наступного разу зверніть увагу на наповнення вашого кошика, він має містити:

Білки. Ідеться про консервовані боби (квасоля, сочевиця), тофу або соєве м’ясо, сушене м’ясо та рибу, тушкованку, печінкові та м’ясні паштети, рибні консерви, кисломолочні сири, сухе молоко, хумус.

Вуглеводи.

Мається на увазі хліб, хлібці, коричнева гречка, кускус, рисова локшина, лаваш, вівсянка швидкого приготування, сухі сніданки, сублімовані каші, сублімовані супи з нуту, сочевиці, грибів.

Жир.

Тобто оливки, горіхи, насіння, витриманий сир, масло, печінка тріски, сало, кокос шматочками або стружкою, арахісова або інші горіхові пасти.

Овочі та фрукти.

Бажано ті, які не швидко псуються: морква, капуста, корейська морква, квашена капуста та огірки, консервована кабачкова й баклажанна ікра, пастеризований вакуумний буряк, помідори, огірки, яблука, груші, апельсини, банани, томатні пасти.

Смачні додатки.

Мова йде про такі продукти, як мед, варення, гірчиця, згущене молоко, шоколад, сушені фрукти. Усе це буде доречним не лише як смачна добавка до страв, а ще як додаткове джерело макро- та мікроелементів.

А вже із цих продуктів можна комбінувати різні смачні поживні страви. Найкращий варіант — зібрати боул, тобто сервірувати страву в невеликій, але глибокій мисці. Основою для будь-якого боула можна зробити кашу. Навіть якщо ви не маєте світла й газу, ви все одно можете приготувати кашу, адже більшість круп зовсім не обов’язково варити, достатньо залити їх водою (можна навіть холодною), молоком або кефіром і залишити настоюватися на певний період часу. Усі каші можна подавати із солодкими або із солоними додатками. Добре смакуватимуть сезонні фрукти та ягоди, горіхи, сухофрукти, мед, варення, сиропи. Або ж заправляйте кашу сіллю, перцем, духмяними травами, які вам до смаку, додавайте олію та улюблені овочі (свіжі чи консервовані), шинку, сир, копчену або консервовану рибу тощо.

Якщо ви вже приготували кашу, але гадки не маєте, із чим її подавати, ось вам кілька смачних ідей і цікавих комбінацій.

 

 

Боул із гречкою й тушкованкою

Гречку залити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Залишити крупу мінімум на 5 годин настоюватися, а краще — на ніч. Після цього викласти в глибоку миску, додати м’ясну тушкованку, оливки та улюблені овочі. За бажанням можна заправити все олією або нежирним натуральним йогуртом.

Боул з манкою і консервованою рибою

Ми звикли, що манка — це про солодке. Так, вона дійсно чудово смакує з варенням, медом і свіжими фруктами. Але повірте, в солоному вигляді ця каша нічим не гірша. Залийте манну крупу холодною водою або молоком, накрийте тарілкою чи кришкою та залиште на 20-30 хвилин. Потім покладіть у тарілку, додайте консервовану рибу (сардини, сардинела, скумбрія, бички в томаті, шпроти, печінка тріски, лосось, тунець — підійде все), додайте столову ложку консервованої кукурудзи й тонко нашаткованої синьої капусти. Трошки скропіть лимонним соком (якщо є) і заправте олією.

Боул з перловкою і квасолею

Перлову крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Однак у холодній воді вона має настоюватися від 10 до 24 годин. Тому краще заливати її звечора. Приготуйте перлову кашу, викладіть на тарілку, додайте консервовану квасолю та овочі, які у вас є: свіжі або консервовані. Квасоля підійде як біла, так і червона, а замість неї можна взяти консервований горошок, нут або інші бобові.

Боул з кіноа й тофу

Кіноа залити холодною водою й залишити на ніч. Викласти на тарілку, додати нарізаний кубиками сир тофу, нарізану тонкою соломкою моркву й капусту та інші овочі, які є у вашій коморі. Не забувайте, до речі, про печериці та броколі, їх можна їсти сирими. Головне — перед вживанням добре помити капусту та почистити гриби від бруду. Якщо ж ви маєте можливість підігріти воду, можна залити окропом розібрану на маленькі суцвіття броколі та залишити її на 10 хвилин, а потім додати до страви.

Боул з кускусом і овочами

Кускус, залитий навіть холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. Якщо залити його гарячою водою, то він приготується за 10 хвилин. Додати до кускусу овочі, які маєте на вашій кухні. Також не забувайте, що будь-яку кашу можна посипати горішками та насінням — вони нададуть страві поживності та смачної нотки.

Усі наведені вище рецепти є умовними, ви можете міксувати інгредієнти на власний смак. І, звісна річ, не обмежуйте себе солоними смаками, а приготуйте ще будь-яку кашу з додаванням варення, меду та сезонних ягід і фруктів.

Акційні товари
Каталог