+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як заморозити овочі, фрукти та ягоди на зиму в домашніх умовах

Як заморозити овочі, фрукти та ягоди на зиму в домашніх умовах

07.09.2018

Як заморозити овочі, фрукти та ягоди на зиму в домашніх умовах

Щедре літо подарувало нам безліч свіжих овочів, фруктів і ягід, якими ми встигли насититись досхочу і навіть встигли їх законсервувати. А що робити, коли плодів так багато, що їх вже нікуди дівати? Заморозьте їх, так ви зможете насолоджуватися свіжими овочами та фруктами протягом усього року.

Заморожування - це найпростіший і найдешевший спосіб зберігання улюблених продуктів, а в деяких випадках заморожування овочів і фруктів допомагає зберегти в плодах більше поживних речовин, ніж при інших методах зберігання. Однак є кілька маленьких секретів, як правильно заморозити овочі на зиму в домашніх умовах, щоб зберегти максимум вітамінів в кожному шматочку. 

Які вигоди ви отримуєте при заморожуванні овочів, фруктів і ягід

  • Про те, що заморожені продукти завжди під рукою і зберігають поживні речовини, ми вже сказали.
  • Заморожування овочів процес значно простіший і швидший, ніж їх консервування.
  • Якщо у вас є надлишок сезонних плодів - ви завжди можете їх заморозити і вжити пізніше. Наприклад, ви розумієте, що картопля почала проростати або морква почала псуватися, а ваша сім'я не встигає їх з'їсти - просто відправте їх до морозильника.
  • Для приготування заморожених овочів вам знадобиться набагато менше часу.
  • Заморожені овочі можуть зберігатися близько 18 місяців, а фрукти та ягоди - близько року. Звичайно, зберігати можна і довше, але якість може знизитися.

Поради щодо заморожування овочів, фруктів і ягід

  • Заморожуйте фрукти та овочі, коли вони знаходяться на піку свіжості.
  • Для заморожування відбирайте тільки цілі плоди, без пошкоджень шкірки.
  • Заморожуйте фрукти, ягоди та овочі максимально швидко.
  • Якщо плоди крупні, розріжте їх навпіл або подрібніть їх кубиками або смужками.
  • Зберігати поди можна як окремо, так і робити з них мікси. Наприклад, можна зробити суміш для борщу з моркви, буряка і перцю.
  • Правильне заморожування фруктів і овочів полягає в тому, щоб зберегти воду всередині пакунку, а повітря назовні. Контакт з повітрям може спричинити зміни смаку та кольору, тому видаляйте з пакетів якомога більше повітря.
  • Зберігайте фрукти та овочі виключно в герметичних контейнерах або в міцних вологонепроникних пакетах спеціально призначених для зберігання в морозильних камерах. Звичайні бутербродні пакети для заморозки не підходять, оскільки вони не достатньо міцні.
  • Маркуйте контейнери або пакети, вказуйте назву вмісту і дату заморозки.
  • За кілька годин до закладки продуктів до морозильної камери встановіть найхолодніший режим. І не перевантажуйте морозильник (це сповільнить процес заморожування).
  • Оптимальною температурою заморожування фруктів, ягід та овочів є -18ºC (0ºF) та холодніше. 

Заморожування овочів

Найкраще для заморожування підходять низькокислотні овочі, такі як морква, буряк, картопля, кабачок, цукіні, баклажан, капуста, броколі, перець, гарбуз, спаржа, зелений горошок та інші бобові. Більшість рекомендацій щодо заморозки будь-яких плодів припускають два варіанти: суху заморозку і шокову.

Суха заморозка передбачає два етапи: попереднє короткотривале заморожування вимитих і очищених плодів викладених на деку в один шар і довготривале зберігання розфасованих плодів по пакетах чи контейнерах в морозильній камері. Завдяки попередньому заморожуванню на деку, плоди краще зберігатимуться і не злипнуться в одну грудку.

Шокова заморозка овочів передбачає максимально швидке заморожування вимитих і висушених плодів. Шокове заморожування можливе не тільки в промислових, але й в домашніх умовах, оскільки більшість сучасних холодильних пристроїв обладнані морозильними камерами з функцією "швидка заморозка".

Якщо ж мова йде про овочі, то ми рекомендуємо перед заморозкою їх бланшувати. Це і є головним секретом правильного заморожування та довготривалого зберігання овочів без втрати їх користі. Перед тим як заморозити овочі, опустіть їх на кілька хвилин в киплячу воду, а потім в льодяну. Після бланшування ретельно просушіть овочі на паперових рушниках, розкладіть по герметичних контейнерах чи пакетах і відправте на заморозку до морозильної камери.

Чому бланшування? Бланшування не дозволяє ферментам руйнувати кольори, аромат і поживні речовини. Також цей процес вбиває хвороботворні мікроорганізми, які можуть затримуватися на поверхні овочів. 

Заморожування фруктів і ягід

Перш, ніж покласти фрукти і ягоди до морозильної камери, промийте їх. Серед плодів відсортуйте пошкоджені, видаліть плодоніжки та кісточки.

Для заморожування ягід найкраще підходить метод сухої заморозки. Щоб заморозити ягоди, такі як чорниця, смородина, журавлина, вишня, полуниця або малина, розкладіть їх в один шар на деко і відправте в морозилку на 4 години, поки ягоди не затвердіють. Після нетривалого заморожування перемістіть ягоди в пакет або пластиковий контейнер і поверніть до морозильної камери для тривалого зберігання.

Для заморожування фруктів підійде як суха, так і шокова заморозка. Щоб заморозити фрукти, які окислюються і коричневіють, такі як яблука, персики, нектарини та абрикоси, спочатку обробіть їх лимонним соком або розчином аскорбінової кислоти (1/2 чайні ложки порошку на 3 столові ложки води). Окропіть розрізи фруктів лимонним соком або сумішшю і дайте їм як слід просохнути, тільки тоді можете відправляти їх до морозилки. 

Якщо ви ще не визначились, які саме продукти мають зберігатись у вашій морозилці, рекомендуємо переглянути статтю "Ці заморожені продукти завжди повинні бути в холодильнику"

Що відбувається з фруктами й овочами при заморожуванні

При заморожуванні вода в фруктах і овочах розширюється, в результаті чого кристали льоду проколюють і руйнують клітинні оболонки. В результаті деякі фрукти та овочі, як правило, стають м'якими й втрачають свою форму при розморожуванні. Щоб зменшити кількість клітинного пошкодження, необхідно заморозити фрукти та овочі якомога швидше: чим швидша заморозка і нижча температура, тим менше утворюється кристалів льоду, а клітин продукту пошкоджується менше. Тому перед тим, як класти овочі в холодильник, переконайтеся, що температура в морозильнику нижче 0 градусів. 

Розморожування

Більшість овочів можна відправляти в киплячу воду прямо з морозильної камери, хоча кукурудзу краще готувати, коли вона трохи розтане. Фрукти краще розморожувати повільно при кімнатній температурі. Ніжні ягоди краще споживати до того, як вони повністю розморозяться, оскільки тоді вони можуть втратити свою форму. Якщо ж ягоди все ж втратили свою текстуру після розморожування, використайте їх для приготування йогурту або смузі, адже свою користь вони зберегли.

Акційні товари
Каталог