+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як вибрати шампанське до новорічного столу: 8 порад

Як вибрати шампанське до новорічного столу: 8 порад

28.12.2018

Як вибрати шампанське до новорічного столу: 8 порад

Шампанське - це такий же неодмінний атрибут святкового столу, як мандарини й олів'є. Воно задає атмосферу всього вечора. Ігристий смак шампанського піднімає настрій і зближує присутніх за одним столом.

Однак далеко не всі вміють вибирати правильний напій, від якого не болітиме голова наступного дня.

Пропонуємо ознайомитись з цінними порадами, слідуючи яким, ви зможете вибрати відмінне шампанське до новорічного столу. 

1. Купуйте шампанське в правильному місці

Гарне шампанське можна купити не скрізь. Щоб придбати для святкового столу якісний напій, потрібно відправлятися не в улюблений магазинчик за рогом. Відвідайте великий супермаркет або винний бутик. Там великий вибір, а тому ви легко знайдете саме те, що шукайте.

Супермаркети співпрацюють з офіційними виробниками й закуповують напої великими партіями за вигідними цінами. Винні бутики також турбуються про свій імідж, а помилка у вигляді неякісного продукту може коштувати їм дуже дорого. 

2. Вивчіть етикетку

Обов'язково вивчіть етикетку шампанського, яке збираєтеся придбати. Інформація, яку ви зможете отримати, є дуже цінною і важливою. Безумовно, має бути присутня інформація про виробника, термін придатності та місце розливу шампанського.

Маркування, наприклад, характеризує статус і надійність виробника. Ось основні абревіатури, які обов'язково потрібно знати, щоб купити гарне шампанське:

  • NM - таке маркування ви зможете знайти тільки на самому якісному шампанському. Її можуть поставити тільки найавторитетніші заводи, які є членами Шампанського інституту негоціантів.
  • RM - це маркування ставлять виноградарі-винороби, які виготовляють шампанське не тільки за класичною, але і за власною технологією.
  • ND - таке маркування вказує негоціант-продавець, який купує продукцію у перевірених виробників.
  • MA - маркування вказують підприємства, які мають право лише на знак покупця.

Якщо ви купуєте вітчизняне шампанське, то шукайте інформацію про відповідність напою ДСТУ. На пляшці справжнього шампанського першими цифрами повинні бути 4800, на ігристих винах - 4807. Якщо вони не вказані на пляшці, то це імітація шампанського. 

3. Визначтеся з видом шампанського

Всупереч поширеній думці дилетантів, шампанське буває різним. Так, щоб догодити собі, слід спочатку визначитися, яке шампанське ви хочете пити в новорічну ніч. Професіонали радять вибирати брют або сухе шампанське. Тоді у вас буде можливість відчути повний букет смаку напою. Однак якщо ви швидше любитель, то вибирайте напівсолодке шампанське. Деякі вважають, що додавання цукру нівелює огріхи та промахи при виготовленні напою, але це зовсім не правило, а скоріше прикрий виняток. 

4. Оцініть зовнішній вигляд пляшки

Обов'язково зверніть увагу на зовнішній вигляд пляшки. Вона не повинна бути запиленою, а етикетка не повинна бути пошкодженою. Пляшки для шампанського також повинні бути виготовлені із затемненого скла. Воно не пропускає сонячне світло, тому якості напою нічого не загрожує. 

5. Проаналізуйте колір напою

Звичайно, досить складно зрозуміти відтінок напою, якщо він розлитий в затемнені пляшки. Однак не варто впадати у відчай завчасно. Запам'ятайте, що справжнє шампанське не може бути червоним, адже вуглекислота, взаємодіючи з танінами, створює дуже неприємне смакове поєднання. Шампанське може бути тільки білим (кремовим) або рожевим. До слова, рожеві ігристі вина володіють більш щільним і вишуканим смаком. 

6. Зверніть увагу на пробку

Що стосується пробки, то перевагу слід віддавати корковим варіантам. Вони краще зберігають смак і аромат напою. Як правило, зрозуміти, яка пробка у шампанського, яке ви тримаєте в руках, можна по його зовнішньому вигляду. Якщо це не представляється можливим, спробуйте визначити матеріал пробки на дотик. 

7. Не купуйте шампанське з ароматизаторами або добавками

Це дуже важливе правило, яке обов'язково потрібно знати, якщо ви хочете купити якісне шампанське. Якщо на етикетці написано, що напій містить у своєму складі ароматизатори або добавки, то утримайтеся від його покупки. Це не справжнє шампанське з вишуканим смаком.

Крім того, не слід купувати шампанське, якщо на ньому написано "газоване вино". Це означає, що напій не бродив, а вуглекислим газом його збагатили штучно. Бульбашки такого шампанського зникають через 10-20 хвилин, в той час як у справжньому напої вони можуть триматися до 24 годин. 

8. Правильно подавайте напій до столу

Купити гарне шампанське - це лише півсправи. Щоб відчути його вишуканий смак і чудовий аромат, потрібно вміти правильно подавати цей напій до столу. Обов'язково охолодіть шампанське, перш ніж розлити напій по келихах. Можна покласти його в холодильник за добу до передбачуваної подачі.

Відкривайте шампанське акуратно, майже безшумно, без урочистого викидання пробки в стелю під крики всіх присутніх. Шампанське має як би "зітхнути". Якщо ви позбавляєте його цієї можливості, то напій змінює свою текстуру. А новорічні галасливі привітання можна і потрібно починати лише після першого келиха шампанського.

Акційні товари
Каталог