+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як приготувати ідеальний холодець для новорічного столу

Як приготувати ідеальний холодець для новорічного столу

21.12.2018

Як приготувати ідеальний холодець для новорічного столу

Багато з нас вже замислюються про те, які страви прикрасять святковий стіл в новорічну ніч. Якщо ви плануєте застілля в традиційному стилі, то без холодцю просто не обійтися.

Напередодні свята ми готові поділитися з вами секретами приготування ідеального холодцю.

Холодець чи студень?

У нашій традиційній кухні спочатку були присутні обидві назви цієї страви. Принципова різниця полягала в м'ясі, яке використовувалося. Холодець варили зі свинини, а студень - з яловичини. У нашому огляді мова піде саме про студень, і не тільки тому, що він менш жирний, але і тому, що виглядає естетичніше, а це дуже важливо, якщо ми говоримо про святковий стіл.

Річ у тім, що при приготуванні свинячого бульйону, на ньому часто утворюється шар жиру, який рекомендується знімати. У випадку з яловичим бульйоном, особливо якщо варити м'ясо з додаванням курки, холодець виходить прозорим, але при цьому досить пружним. Він легко ріжеться і не тане при кімнатній температурі.

Ріжки та ніжки

І холодець, і студень можна купити в магазині, не витрачаючи дорогоцінного часу біля плити, але в промисловому виробництві зазвичай використовується желатин для отримання бажаної консистенції страви. У домашніх умовах робити цього не рекомендується, адже холодець і так відмінно застигне, якщо вибрати необхідні інгредієнти та правильно зварити бульйон.

Отже, йдучи в магазин, обов'язково купіть яловичу або телячу гомілку. Більш бюджетним варіантом може стати коров'яче копито. Як ми вже говорили раніше, найсмачніший холодець виходить, якщо додати в нього курку. Радимо купити цілу птицю і використовувати також лапи та шию з головою. 

Варимо правильний бульйон

В цілому процес приготування холодцю не дуже складний, але досить довгий і трудомісткий. Придбавши необхідні продукти, приступаємо безпосередньо до готування. Для того щоб правильно відварити бульйон, візьміть широку і не дуже високу каструлю з товстим дном.

Другий важливий момент - щільно утрамбуйте шматочки м'яса. Гомілку краще попередньо розрубайте навпіл, а потім верхню частину розріжте уздовж на 2 частини. Зверніть також увагу, що при правильному варінні бульйон практично не википатиме, тому не варто наливати занадто багато води. Досить тільки повністю прикрити м'ясо.

Трошки терпіння

Зазвичай бульйон для холодцю вариться близько 4 годин, цього цілком достатньо. На самому початку накрийте каструлю кришкою і зробіть вогонь сильніше. Як тільки бульйон почне закипати, зменште вогонь до мінімуму і відкрийте кришку. У цей момент також рекомендується додати столову ложку солі. Про те, чому м’ясний бульйон солити краще саме на початку варіння, ми вже говорили в статті "Корисні поради: що, як і коли солити".

Для того щоб м'ясо готувалося рівномірніше, кожну годину міняйте верхні й нижні шматки місцями. Інший важливий нюанс - додавання в бульйон овочів і прянощів. Холодець, на відміну, наприклад, від заливної риби, зазвичай не прикрашають зеленню або фігурно вирізаними овочами, але якщо за годину до готовності бульйону додати в нього 1-2 морквини, очищену цибулину, частину кореня селери, трохи петрушки та цибулі-порею, то смак страви буде більш багатим і насиченим.

Безумовно, у кожної господині є свої вподобання у виборі прянощів. Але в бульйон для холодцю ми радимо додавати як класичний дует лаврового листа і чорного перцю, так і кілька бутонів гвоздики. Ну а якщо ви не боїтеся кулінарних експериментів, то спробуйте покласти також невеликий шматочок кореня імбиру, попередньо подрібнивши його.

Фінальний акорд

І ось він, фінальний етап приготування холодцю. Вийміть шумівкою всі шматки м'яса і процідіть бульйон через марлю в чисту каструлю. Далі відокремте від кісток трохи остиглого м'яса, крупно нарубайте його і ретельно перемішайте. Нарубане м'ясо розкладіть рівним шаром у глибокі тарілки та залийте бульйоном.

Найкраще холодець виглядає, коли висота шарів з м'яса і бульйону приблизно рівна. Після завершення всіх приготувань, приберіть страву в холодильник мінімум на 3-4 години, поки вона повністю не застигне.

Пригощаючи цією українською закускою гостей, не забудьте подати на стіл хрін, який ідеально поєднується з холодцем і підкреслює його смак.

Акційні товари
Каталог