- м. Київ, вул. Антоновича, 50
- м. Київ, вул. Щербаківського, 58
- м. Бровари, вул. Київська, 316
- с. Ходосівка, вул. Обухівське шосе 1, 16
- с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп.1
- с. Капітанівка, вул. Соборна, 6
Як приготувати дивовижний гаспачо
21.08.2020
Для іспанців гаспачо - це дитинство, літо, канікули і море. На вулиці спека, а ви заходите в прохолодний пляжний будиночок, відкриваєте холодильник і дістаєте графин з крижаним рожево-червоним гаспачо. Наливаєте його в склянку, жадібно випиваєте один і відразу ж - другий, не відходячи від холодильника. І вже немає ні спраги, ні голоду, ні проблем.
У Естремадурі гаспачо легкий, як фреш. В Андалусії, на батьківщині супу, він густіше і з обов'язковим гарніром - дрібно порізаними огірком, перцем і цибулею. У Севільї і Кордові готують три види гаспачо - класичний, кремовий сальморехо і білий. У сальморехо немає ні огірків, ні перцю (тільки помідори з часником і хліб), а подається він приправленим крихтою вареного яйця і хамона. Ще бувають гаспачо з черешнею, кавуном, буряком і полуницею.
Найдієтичніший - гаспачо ремолача, з відвареним буряком і без хліба. Білий гаспачо ні на що не схожий: мигдаль, хліб і дуже багато часнику. Це тільки на вигляд томатний гаспачо - легка страва: в ній завжди є чимало хліба, а скільки ховається оливкової олії!..
Успіх гаспачо залежить від стиглості та свіжості томатів (вони не повинні бути з холодильника), і бажано з цілими хвостиками («вони як кришечки від парфумів, не дають випаровуватися аромату»). Іспанки готують гаспачо з томатів сорту «сливка». Не варто зрізати шкірку ні з помідорів, ні з огірків - «там же найсмачніше і найкорисніше!». А ось насіння з огірків і перців потрібно вибрати обов'язково. Сіль, оцет і воду можна відрегулювати в кінці. Як і колір - іспанці трішки шахраюють: то перець виберуть червоний замість зеленого, то додадуть томатного соку, щоб туристам якомога яскравіше запропонувати. Як правило, колір гаспачо швидше рожевий, ніж червоний. Але якщо вже дуже хочеться яскравості, додайте в нього лікопін. Це харчовий пігмент, екстрагований з самих же томатів.
Андалузький гаспачо
Складові:
- Вчорашній білий хліб - 100 г
- Помідори зі шкіркою - 1 кг
- Часник - 1 зубчик
- Кумин (зіра) - за смаком
- Велика цибулина - ½ шт.
- Великий зелений болгарський перець - 1 шт.
- Огірок - 1 шт.
- Оливкова олія холодного першого віджиму - 300 мл
- Крижана вода - 1 л
- Хересний або винний оцет (ні в якому разі не бальзамічний!)
Спосіб приготування:
Все нарізати великими шматочками і покласти шарами у вище перерахованій послідовності, залити оливковою олією, водою і скропити оцтом. Суміш відправити в холодильник на 24 години. Потім дістати і ретельно перетерти в блендері на максимальній потужності. Процідити через дрібне сито. Остання маніпуляція потребує часу і зусиль, але нагородою вам буде ідеальна кремова текстура, без грудочок і зерняток.
Смачної й відсвіжної вам трапези!
ПоділитисяПопередня стаття
8 причин їсти гранати
Гранати вимагають значно більших зусиль: їх треба не тільки вимити, як яблука, і не тільки почистити, як апельсини. Чи в...
Наступна стаття
Чому ми всі так любимо пасту і що важливо знати про цю страву?
«Життя - це суміш магії і пасти», - сказав одного разу Федеріко Фелліні. І це чиста правда, оскільки відповіді на всі пи...
- +38 (044) 200-42-69
Щоденно з 8:00 до 22:00