+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як правильно поєднувати продукти: правда і міфи

Як правильно поєднувати продукти: правда і міфи

06.07.2018

Як правильно поєднувати продукти: правда і міфи

Система роздільного харчування - одна з найпопулярніших дієтологічних практик. Не дивно, що за цей час вона встигла обрости міфами.

Ми вирішили розібратися, чи так небезпечні деякі поєднання продуктів, як прийнято вважати, і що робити тим, хто не звик ставитися до приймання їжі як до точної науки.

1. Правда: роздільне харчування - перевірена дієтологічна концепція

Система роздільного харчування стала відомою завдяки американському натуропату Герберту Шелтону і лікарю Вільяму Говарду Хею. Свою назву вона отримала на честь Хея: оригінальна назва цієї дієтичної концепції - The Hay Diet (в перекладі з англ. - "дієта Хея").

Роздільне харчування основане на правильному поєднанні харчових продуктів: наприклад, не можна поєднувати вуглеводи з кислою їжею, жири з білками, крохмаль з цукром і т.д.

Хоча сучасні фахівці-дієтологи налаштовані до роздільного харчування досить скептично, дослідження його принципів проводяться до сих пір.

2. Міф: роздільне харчування корисне абсолютно для всіх

Вчені стверджують, що концепція роздільного харчування не враховує вироблену тисячоліттями звичку людей вживати продукти змішаного складу. Тому здоровим людям переходити на роздільне харчування не має сенсу. Виняток становлять тільки люди з індивідуальною ферментною непереносимістю і хворобами кишківника.

3. Правда: правильний набір продуктів дозволяє отримати від їжі максимум користі

Якщо ви хочете отримати максимум користі від продуктів, які входять в ваш раціон, має сенс комбінувати тільки деякі з них, щоб не "втратити" вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, які в них містяться.

Наприклад, засвоєнню заліза сприяє вітамін С, а кальцій, навпаки, перешкоджає цьому. Значить, м'ясо в поєднанні з молочними продуктами, багатими кальцієм, їсти небажано.

4. Міф: небажані харчові комбінації шкодять нашому організму

Небажані харчові комбінації не шкодять організму, а тільки перешкоджають засвоєнню певних мікроелементів та вітамінів. Щоб отримувати максимум користі від продуктів, піддавайте їх мінімальній термічній обробці.

Наприклад, бланшуйте або готуйте на пару зелені овочі, а ще вибирайте для свого меню тільки свіжі продукти і готуйте їх в той же день, уникаючи тривалого зберігання.

5. Три групи продуктів і рекомендації по їх поєднанню

В системі роздільного харчування є загальноприйнята схема сполучуваності продуктів. Вся їжа ділиться на три категорії: білкові продукти (м'ясо, риба, яйця, горіхи, бобові), "живі" продукти, що не піддаються термічній обробці (зелень, некрохмалисті фрукти й овочі, ягоди), а також вуглеводи. Вважається, що вдалими комбінаціями є "білки + овочі або фрукти" і "овочі або фрукти + вуглеводи".

Навіть якщо ви не впевнені в науковому підході концепції правильного харчування, деякі групи продуктів не варто поєднувати з тієї простої причини, що це може зашкодити вашій фігурі та викликати здуття живота. Ми маємо на увазі важкі поєднання "білки + вуглеводи" і "рослинні білки + тваринні білки".

6. "Примхливі" продукти, які краще ні з чим не поєднувати

Є продукти, які погано поєднуються абсолютно з усім, і тому краще вживати їх окремо. По-перше, це молоко, яке заважає засвоюватися іншим продуктам і перешкоджає всмоктуванню корисних речовин в кишківник. По-друге, це солодкі плоди: фрукти, диня, кавун і виноград гарні самі по собі, і краще не перевантажувати "гримучими сумішами" свою травну систему.

А ось широку групу молочних продуктів, що відноситься до категорії білків, краще вживати в помірній кількості, "захистивши" її від хліба, солодкого і фруктів. Сир, наприклад, є важким для перетравлення повноцінним білком, тому не зловживайте високовуглеводними топінгами для його приготування.

Акційні товари
Каталог