+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Відмова від м'яса: за і проти

Відмова від м'яса: за і проти

17.08.2018

Відмова від м'яса: за і проти

Чи можна повністю відмовлятися від м'яса, чи потрібно це нашому організму і чим замінити тваринний білок?

Наша будова

Людські зуби мають гострі різці, нерозвинені ікла і плоскі корінні. При цьому зуби покриті емаллю, яка стоншується з часом, якщо довго жувати тільки грубу рослинну їжу. Ця ознака наближає нас до хижаків.

Слина хижаків - кисла і без ферментів, у травоїдних вона лужна і включає ферменти, які допомагають перетравлювати крохмаль. У нас слина більше лужна, ніж кисла, але при цьому ми можемо перетравлювати і м'ясо в невеликих кількостях, і траву. Те ж саме і з кишківником: у хижаків короткий кишківник, а у травоїдних він може перевищувати зріст у 20-25 разів, тому що рослинна їжа перетравлюється повільно. У людини кишківник перевищує зріст у вісім разів, тому ми можемо перетравлювати як легку рослинну їжу, так і незначні порції м'яса. 

Заради чого відмовляємося

У наш час вегетаріанство особливо популярне, його адепти виступають за те, що відмова від м'яса йде організму тільки на користь. Найчастіше люди перестають їсти м'ясо із власних міркувань. Це може бути або стиль життя, де вітається дбайливе ставлення до планети, щоб відчувати гармонію і зв'язок зі світом, або стан здоров'я, при якому м'ясо краще виключити.

Антибіотики та гормони

У деяких ековиробників в птиці та м'ясі містяться сальмонели (можуть викликати гостру кишкову хворобу тварин) й інші бактерії. Для лікування сальмонельозу тварин виробники птиці та м'яса використовують антибіотики, які не до кінця виводяться з крові й, відповідно, з самого м'яса. Теплова обробка тільки частково їх руйнує, але частина потрапляє до нашого організму. Тому наш організм часто резиструє до багатьох препаратів, які ми купуємо в аптеках, і вимагає більшої дози. Те ж саме відбувається і з молочними продуктами: антибіотики потрапляють в молоко.

Крім антибіотиків у м'ясі можуть міститися гормони росту, які додають на фабриках. В Європі такі гормональні препарати в тваринництві заборонені. Але навіть якщо вони й використовуються, то виключно для лікування тварин, а не для якнайшвидшого їх зростання і набору додаткової м'язової маси, після лікування витримується певний час перед забоєм тварини або перед будь-якою дією в комерційних цілях. У нас справа йде не так строго, як в Європі, але все ж стандарти є, допускається певна кількість синтетичних гормонів в м'ясі, яка, на думку наглядових служб, не повинна позначатися на нашому здоров'ї. Найчастіше останній факт також впливає на перехід багатьох жителів мегаполісів на вегетаріанську їжу. 

Чи є життя без м'яса

Безумовно, життя є. З основних переваг - раціон харчування збагатиться, оскільки рослинний білок міститься в бобових, горіхових і злакових культурах. Додатково до цього на столі повинні бути свіжі овочі та фрукти. Рослинна їжа містить багато клітковини, яка стимулює процеси травлення, покращує стан шкіри, нігтів. Якщо говорити про повноцінну заміну тваринного білка, то тут є нюанс, що стосується деяких вітамінів і мікроелементів, які дієтологи та лікарі рекомендують пропивати додатково. Якщо ви виключили з раціону м'ясні та молочні продукти, рекомендується додатково пропивати 2 рази в рік вітаміни групи B і особливий наголос зробити на вітаміні B12. Саме цього вітаміну не вистачає вегетаріанцям і особливо веганам. Крім цього рекомендовано здавати кров на наявність основних вітамінів і гормонів.

Якщо говорити про повноцінну заміну м'ясних продуктів, то всі необхідні амінокислоти цілком можна знайти в рослинних культурах. Амінокислота міститься в зернах кунжуту, арахісу, в гарбузі. Гістін - в сочевиці, сої та арахісі. Амінокислота валін є в грибах і соєвих продуктах. Ізолейцин можна знайти в горіхових (мигдаль, кеш'ю, фундук), нуті. Лейцин є в бурому рисі, злакових, сочевиці та горіхах. І у всіх бобових є метіонін і треонін.

Незважаючи на те що вчені підтримують дві версії - за і проти м'яса, багато дієтологів все ж не рекомендують повністю виводити з раціону тваринні білкові продукти. Найголовніше - підійти до цього питання з розумом: важливо вибрати гарне м'ясо і готувати його так, щоб отримати максимум користі. Наприклад, виключити смаження м'яса, в процесі якого утворюються трансжири, а замість цього запекти його або приготувати на пару. У хорошому шматку м'яса міститься величезна кількість поживних і корисних речовин для організму. Наприклад, залізо, яке ми отримаємо зі 100 грамів яловичини засвоїться в 5 разів краще, ніж те ж саме залізо з рослинної їжі. Тому не можна говорити впевнено, що тваринні білки можна замінити рослинними. Не варто забувати й про цинк, яким багата тваринна їжа. Якщо виключати з раціону м'ясо, то слід задуматися про постійне приймання вітаміну D, оскільки через якийсь час виникнуть проблеми зі здоров'ям, починаючи від ламкості нігтів і порушення менструального циклу у жінок і до низької працездатності та проблем в роботі кишківника. Найправильніше - почуття міри і спостереження за організмом при будь-яких експериментах.

Акційні товари
Каталог