+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Від торта не відрікаються: цікаві факти для ласунів

Від торта не відрікаються: цікаві факти для ласунів

30.08.2019

Від торта не відрікаються: цікаві факти для ласунів

Якщо ви не уявляєте свого життя без десертів і не відмовляєте собі у шматочку торта на свята і просто так - пропонуємо вам цікаві факти про торти. Пізніше за чашкою чаю ви зможете здивувати своїх співрозмовників цікавими відомостями про улюблені солодощі. 

Цікаві факти про торт

Історія появи тортів

Коли були винайдені торти, сказати складно. Одні вважають, що вони з'явилися близько двох тисяч років тому, а батьківщиною їх є провінція Італії (слово "торт" в перекладі з італійської - витіювате, мудре, пишне). За іншою ж версією, прабатьками сучасних тортів є східні солодощі. Є й ті, хто вважає батьківщиною тортів Грецію, у своїй версії опираючись на знайдені там малюнки красивих пиріжків, прикрашених перетертими зернами. На даний момент вважається, що новаторами у світі тортів є французькі кондитери зі своїми прекрасними десертами, яким немає рівних. До речі, у Франції кондитером могла бути лише та людина, яка мала художні здібності.

Торт не був солодким

В середні віки тортом називали зовсім не той солодкий десерт, з кремом і прикрасами, до якого ми звикли. Тоді назву "торт" носив хліб, спечений у формі круга і мав яскраву просмажену скоринку з обох сторін. До речі, у Франції торт спочатку теж не був солодким і не подавався на десерт. Круглий м'ясний пиріг солонуватий на смак - ось що спочатку називалося тортом в цій романтичній країні.

Найдорожчий торт у світі

Найдорожчий торт був вартістю 75 мільйонів доларів. Його вага 450 кілограмів. Замовили ласощі мільйонери з ОАЕ, щоб відзначити день народження і заручини своєї дочки - великої модниці. За її бажанням, на торті сиділи солодкі фігурки знаменитостей, по подіуму крокували моделі, а мультимедійний монітор безперестанку транслював модні покази.

Прикмета пов’язана з тортом

У світі існує одна весела прикмета: якщо покласти собі під подушку шматок весільного торта, то уві сні можна побачити свою "другу половинку". Є ймовірність також виявити вранці своє прекрасне обличчя, ненароком занурене в цей кулінарний провісник, але ж чого не зробиш заради своєї любові.

Найдовший торт

У Перу був майстерно зроблений найдовший у світі святковий торт довжиною 246 метрів. Над його створенням працювали 300 кондитерів, а для смачної ласощі в результаті знадобилося півтонни цукру і стільки ж яєць. Торт розділили на 15000 шматочків і пригостили всіх перуанських дітей, які святкували свій день народження в цей день.

Найбільший торт

Його подарувало світу святкування столітнього ювілею Лас-Вегаса, який, як всі знають, все робить з розмахом. У приготуванні торта брало участь 600 кухарів, і його розміри вражають: 50х31х15 (звичайно, довжина, ширина і висота ласощі дані в метрах)!

Найменший торт

Родина найменшого у світі торта - Швейцарія. Висота ласощі така, що торт легко можна було вмістити на подушечці великого пальця. Ще однією міні-версією звичайного торту є капкейк, що з англійської дослівно перекладається як "чашковий торт". До речі, міні-тортик можна легко приготувати вдома в мікрохвильовці, кілька рецептів знайдете в нашій статті "П'ять швидких рецептів корисних сніданків в чашці".

Найстарший торт

Одному торту вдалося прожити до людського пенсійного віку. 100-річний торт-довгожитель був знайдений на горищі південноафриканським фермером. А зберігся він завдяки підвищеній концентрації коньяку, яким зробили просочення. Торт спекли до золотого весілля в 1902 році, але чомусь забули з'їсти.

Легенда про торт

Існує одна незвичайна легенда, яка пояснює назву самого популярного торта з ім'ям полководця. Кажуть, що торт придумав сам Наполеон Бонапарт, коли Жозефіна несподівано застала велелюбного чоловіка за фліртом з одною зі своїх фрейлін, який весело шепотів їй щось на вухо. Коли ревнива Жозефіна зажадала пояснити те, що відбувається, імператор не розгубився і видав відповідь, в якому він роз'яснив їй, що всього лише поділився рецептом вигаданого ним торта. Він на ходу склав рецепт, щоб переконати дружину в своїй невинуватості. Його випадково почув один з маршалів Франції, який в той же вечір розповів про приголомшливий рецепт всьому Версалю, а придворний кухар приготував цей шедевр до столу вже на наступний день.

Акційні товари
Каталог