+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Українська кухня: вегетаріанські рецепти на сніданок, обід і вечерю.

Українська кухня: вегетаріанські рецепти на сніданок, обід і вечерю.

24.03.2023

Українська кухня: вегетаріанські рецепти на сніданок, обід і вечерю.

Усупереч поширеній думці, що українська кухня — важка та жирна, а все обов’язково готується з додаванням сала, шкварок або вершкового масла, гастрономічна спадщина України налічує багато вегетаріанських страв.
Ці страви зможуть урізноманітнити раціон тих, хто дотримується рослинної дієти, а також стануть чудовим порятунком у спеку, адже не секрет, що влітку не всі можуть їсти важку їжу на кшталт м’яса. 

Сніданок. Гомбовці зі сливами
Гомбовці — традиційна страва закарпатської кухні. Як і вареники, їх можна готувати пісними або на молоці, додавати домашній сир або ні, готувати на дріжджах або без них. Ця страва може стати чудовою альтернативою сирникам і лінивим вареникам на сніданок.

Знадобиться:
· борошно — 1 склянка 
· картопля — 1 кг
· сливи — для начинки 
· цукор — 1 ст. л.
· кориця — 1 ч. л. 
· сода — на кінчику ножа
· кокосове або мигдальне борошно — для подачі
· горіхи — для подачі

Як готувати:

Картоплю відварюємо в кожушках, даємо вистигнути й чистимо від шкірки. Тремо на дрібній тертушці. Додаємо до картоплі борошно, цукор, корицю та соду. Добре вимішуємо. 
Відриваємо шматочок тіста, викладаємо на присипану борошном поверхню та розкачуємо у невеликого коржика. Усередину коржика викладаємо половинку або четвертинку свіжої сливи без кісточки. Скачуємо кульку. Повторюємо, поки тісто не скінчиться.
Гомбовці відварюємо в киплячій підсоленій воді — каструля має бути великою, аби для гомбовців було багато місця. Після того як гомбовці спливуть на поверхню, вони готові. Під час подачі присипаємо кокосовим або мигдальним борошном і подрібненими горішками.

Обід. Вегетаріанській зелений борщ

Борщ — це нескінченне поле для експериментів. Готувати зелений борщ можна з м’ясом чи без, можна додавати в нього варені яйця, а можна й ні, можна покласти зварене круто яйце, а можна наприкінці приготування ввести збиті яйця в гарячий борщ тонкою цівкою та отримати легкі яєчні пластівці. Усе залежить тільки від вашого бажання та фантазії.
Знадобиться:
· картопля — 400 г
· морква — 1 шт. (велика)
· ріпчаста цибуля — 2 шт.
· щавель — 2 пучки
· листочки молодої кропиви — 2 жмені
· олія — для смаження
· сіль, перець — до смаку
· вода або овочевий бульйон — 3 л
· свіжа зелень — для подачі
· варене яйце — для подачі (за бажанням)

Як готувати:
Картоплю чистимо, ріжемо невеликими шматочками та відварюємо в підсоленій воді або овочевому бульйоні. 
Моркву з цибулею чистимо. Моркву тремо на тертушці, цибулю дрібно шаткуємо. Смажимо все в невеликій кількості олії до м’якості. Коли буде готово, додаємо в каструлю з картоплею. 
Кропиву і щавель добре промиваємо холодною водою та дрібно шаткуємо. Додаємо в каструлю кропиву, доводимо борщ до кипіння та варимо пару хвилин на маленькому вогні. Після цього додаємо щавель, знову доводимо борщ до кипіння й одразу знімаємо каструлю з вогню: так щавель збереже більше вітамінів і надасть борщу пікантної кислинки. 
Додаємо сіль і перець до смаку, перемішуємо, накриваємо кришкою і даємо борщу настоятися 10–15 хвилин. Після цього розливаємо по тарілках. Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню, а також за бажанням у кожну тарілку можна додати половинку вареного яйця.

 



Вечеря. Печеня з картоплі та грибів
Печеня взагалі-то в оригінальному рецепті означає обсмажене та запечене м’ясо. Спочатку страву готували виключно з м’яса, згодом стали додавати картоплю. У піст м’ясо заміняли грибами. Для цієї страви підійдуть будь-які гриби: печериці, гливи, лисички, опеньки або білі. Даємо універсальний варіант із печерицями, бо їх можна знайти в будь-яку пору року.
Знадобиться:
· картопля — 1 кг
· печериці — 500 г
· цибуля — 2 шт. (невеликі)
· часник — 3 зубки
· олія — для смаження 
· сіль, перець, духмяні трави — до смаку

Як готувати:

Картоплю миємо та відварюємо в кожушках до м’якості. Краще брати дрібну картоплю, якщо у вас великі за розміром бульби, перед тим як варити, розріжте їх на дві або чотири частини. 
Цибулю чистимо, дрібно шаткуємо, смажимо у невеликій кількості олії до золотавого кольору. Коли буде готова, перекладаємо у глибоку миску.  
У пательні, в якій ми готували цибулю, смажимо гриби. Додаємо подрібнений часник і смажимо на великому вогні, доки гриби не стануть рум’яними. Якщо гриби великі за розміром, раджу розрізати їх навпіл. Маленькі можна смажити цілими. 
Готові гриби перекладаємо в миску із цибулею, додаємо відварену картоплю, сіль і перець, посипаємо улюбленими духмяними травами і трохи поливаємо олією. Добре перемішуємо, щоб спеції та олія вкрили овочі з усіх боків. 
Викладаємо все у змащену олією жаростійку форму та ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо хвилин 15–20 або доти, поки картопля не отримає красиву золотаву скоринку.

 

 

Десерт. Веганські вареники з ягодами та кокосовими вершками
Веганські вареники — це насправді звичайні пісні вареники, які готують у піст перед Різдвом або Великоднем. Проте що нам заважає приготувати їх зараз? Тим паче що надворі — сезон ягід, які можуть стати ідеальною начинкою. Даю базовий рецепт веганського тіста для вареників, яке підійде як для солодкої, так і для солоної начинки. 
Для начинки можна брати будь-які сезонні ягоди: полуницю, суницю, смородину, малину, порічку, аґрус, ожину, чорницю тощо.  
Знадобиться:
· борошно — 500 г
· вода — 250 мл
· олія — 2 ст. л.
· сіль — щіпка
· ягоди — для начинки
· цукор — для начинки
· кокосові вершки — для подачі
· коричневий цукор — для подачі

Як готувати:

Борошно просіюємо, додаємо в нього олію та щіпку солі, перемішуємо. Поступово додаємо воду, замішуючи круте тісто. Коли тісто стане гладким і однорідним, накриваємо його плівкою та залишаємо за кімнатної температури десь на годину.

Далі розкачуємо тісто на присипаній борошном робочій поверхні та вирізаємо кружальця за допомогою склянки або спеціальної круглої форми. 

На кожне кружальце викладаємо чайну ложку цукру та кілька ягід. Якщо у вас, приміром, великі полуниці, розріжте їх на кілька шматочків. Формуємо вареники, защипуємо краї. Викладаємо у киплячу, трошки підсолену воду й варимо, доки вареники не спливуть на поверхню. Під час подачі поливаємо кокосовими вершками та посипаємо коричневим цукром.




Акційні товари
Каталог