+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Така різна паста

Така різна паста

30.11.2018

Така різна паста

Паста - основа традиційної італійської кухні й одна з найпопулярніших страв у світі. В італійській мові слово "pasta" означає насамперед "тісто", в Італії ця назва об'єднує різні види невеликих виробів з тіста. Пасту роблять з прісного тіста на пшеничній муці, вона буває самих різних форм, розмірів, кольорів і найменувань. 

Скільки насправді існує видів пасти, залишається тільки здогадуватися, але найсміливіші знавці стверджують, що у світі існує понад 600 видів. Розрізняють пасту за формою, кольором, товщиною, інгредієнтами та за швидкістю приготування. 

Пропонуємо розібратись в найбільш популярних видах пасти. 

Види пасти за способом виготовлення

За способом виготовлення виділяють 3 види пасти:

  • Свіжа паста - це паста, виготовлена з борошна м'яких сортів і яєць. Така паста оминає процес висушування і відразу ж після виготовлення готується та подається до столу. Свіжа паста має ніжніший смак, ніж суха паста, тому вона дуже популярна серед гурманів.
  • Суха паста - це паста, виготовлена з борошна твердих сортів і води. Після виготовлення цей вид пасти висушується і може довго зберігатися. В основному це різні види локшини, спагеті, вермішелі.

Види пасти за формою і розмірами

За формою і розмірами паста буває такою:

  • Довга паста (pasta lunga) - всі макаронні вироби, що завдовжки більше ніж 10 сантиметрів. В цю категорію входять мінімум 15 видів пасти: баветте, капелліні, вермішель, спагеті, спагеттіні, спагеттоні, маккерончіні, букатіні, тальятелле, феттуччіне, мафальдіне, лінгуїне, паппарделле та інші.
  • Коротка паста (pasta corta) - цей вид об'єднує всі пасти довжиною 3-5 см. До цієї категорії відносяться: фузілі, джірандоле, пенне, рігатоні, фарфалле, тортільоні, мачероні, челлентані й інші. Макаронні вироби, які мають повздовжні борозни, отримують визначення "рігате", наприклад - "пенне рігате". Борозни наносяться зовсім не для краси, а щоб паста краще вбирала соус.
  • Дрібна паста - види пасти довжиною до 1 см, призначені для заправки супів – анеллі, діталіні, стелліна, ореккьете, орзо, стелліні, філіні, букви та інші.
  • Фігурна паста – фарфалле, фарфаллеттеабо фарфалліні, джемеллі, конкілье, конкільетте, конкільоні, джемеллі, казеречче, кампанелла, ньоккі або кавателлі, радіаторі та інші.
  • Паста з начинкою - це всі види пасти з начинкою або соусом: каннеллоні, равіолі, тортелліні, тортелаччі, меццеллуне, аньолотті, капелетті, фагготіні, панзотті. На відміну від наших пельменів в італійській пасті не використовуються сирі інгредієнти.

Одним словом, є з чого вибрати. Поповнюйте свої макаронні запаси - так, щоб на всі випадки життя! 

Секрети приготування смачної пасти

  1. Приготувати смачну пасту легко, досить знати прості секрети:
  2. Справжня паста при варінні не повинна злипатися або розварюються. Важливо, щоб паста була виготовлена з пшениці твердих сортів. Тому при покупці звертайте увагу на пакування: там завжди зазначено, з яких саме сортів пшениці виготовлений даний продукт. Крім того, в пакеті якісної пасти не повинно бути слідів борошна або крихти. У багатьох європейських країнах (і в першу чергу в Італії) існують суворі стандарти щодо того, який саме кінцевий продукт може мати горде звання "паста".
  3. При приготуванні пасти важливо дотримуватись правильних пропорцій води та вибрати відповідну каструлю. Каструля повинна бути великою і місткою, на 100 г макаронів влийте 1 л води. А взагалі краще більше води, ніж менше.
  4. Кидати макарони потрібно цілком в киплячу воду. Не здумайте ламати спагеті чи інші довгі макарони на частини, це в очах італійця справжня образа. Спагеті потрібно помістити в воду всі разом і потихеньку опустити їх повністю в воду, допомагаючи дерев'яною ложкою.
  5. Коли ви кинули макарони в киплячу воду, важливо добре перемішати їх, щоб вони не прилипли до дна каструлі й не злиплися між собою. Добре помішуйте їх під час кипіння.
  6. Посоліть воду тільки при її закипанні (якщо посолити відразу, вода буде закипати набагато довше). Сіль беріть з розрахунку 1-ї чайної ложки на літр води.
  7. Дуже важливо не переварити макарони. Час приготування пасти важко визначити точно, адже він різний в залежності від форми й товщини макаронів. Зазвичай на пачці зазначена кількість хвилин, скільки потрібно варити пасту (вважати слід з того моменту, як ви кинули макарони в киплячу воду). Італійці вважають за краще готовність пасти "аль денте" (al dente), що означає "на зубок". Це можна перевірити, спробувавши макарони під час варіння - вони повинні бути м'які зовні, але ще залишатися трохи твердими всередині. Повинна злегка виднітися біла смуга в середині пасти.
  8. Не додавайте олію або вершкове масло в воду при приготуванні макаронів (винятком можуть бути тільки листя лазаньї).
  9. Деякі італійки вливають трохи холодної води в каструлю, коли паста вже готова. Це робиться для того, щоб зупинити процес приготування, адже поки ви не злили воду, паста продовжує варитися в киплячій воді. Але якщо ви відразу ж перекинете пасту на друшляк, це робити не обов'язково. Головне - ніколи не промивайте макарони холодною водою, це стане на заваді гарному контакту пасти з соусом і порушить її смакові якості (за винятком рецептів "холодної пасти" для салатів).
  10. Обов'язково вживайте готовий продукт з яким-небудь відповідним соусом: болоньєзе, песто, Кваттро Формаджі (чотири сира), Альфредо, карбонара і т. п. Не забувайте: паста - тіло, соус - душа! Природно, соус повинен підходити до пасти, однак спеціальних правил тут немає. Саме загальне правило говорить: чим коротше і товстіше макарони, тим густіше повинен бути соус.
  11. Якщо у вас вийшов занадто густий соус, не зливайте киплячу воду з пасти повністю, залиште трохи рідини. Змішавши таким чином пасту з рідиною, що залишилася, і з соусом, ви отримаєте потрібну консистенцію.
  12. Соус краще готувати у великій сковороді або каструлі, для того, щоб потім туди помістилися макарони. Коли паста буде наполовину готовою, злийте з неї воду і помістіть в сковороду з гарячим соусом і потримайте ще хвилину, дві на середньому вогні. Так паста не тільки дійде до готовності, а й краще вбере в себе смак і аромат соусу і стане з ним одним цілим. 

Акційні товари
Каталог