+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Скільки насправді хліба в день можна їсти без шкоди для здоров'я

Скільки насправді хліба в день можна їсти без шкоди для здоров'я

15.01.2021

Скільки насправді хліба в день можна їсти без шкоди для здоров'я

Та інші нагальні питання про хліб!

Якщо і є у світі їжа, з якою у багатьох з нас відносини любов-ненависть, то це хліб. Фахівці з харчування постійно лякають нас: хліб - це отрута. Тренери з фітнесу в один голос повторюють: хочеш схуднути - відмовся від хліба. Але так чи шкідливий хліб насправді та скільки його можна їсти без шкоди для фігури і здоров'я?

Хліб належить до зернової групи. У цю групу входять всі продукти на основі пшениці, ячменю, вівса чи будь-яких інших злаків. До групи зернових відносяться також макарони, вівсянка і рис.

Так, в хлібі багато вуглеводів, але цей факт не робить його злом. Розберемося, чому розумне включення хліба в раціон - хороша ідея. 

Чи шкідливо їсти хліб кожен день?

Спойлер: ні.

Хліб - не ворог. Він (як й інші зернові) дає нам паливо, яке можна використовувати для отримання енергії. Він також містить вітаміни групи B, мінерали і харчові волокна. Вітаміни групи В допомагають регулювати обмін речовин і корисні для нервової системи. Мінерали, такі як залізо і магній, покращують імунітет і підтримують необхідний рівень кисню в крові. Харчові волокна необхідні для здоров'я кишківника. Так що включайте у свій раціон хлібобулочні вироби та інші злакові. Тільки є одне але - обирайте правильний хліб. 

Скільки хліба потрібно їсти в день?

Спойлер: 1,5-2 скибочки.

Нутриціологи радять включати в раціон злакові (не тільки хліб). Будь-які злакові допоможуть задовольнити ваші потреби в поживних речовинах. 1 порція злакових повинна бути обов'язково, це приблизно 30 грамів. Для порівняння: товстий кусень хліба, відрізаний від круглої буханки, - це приблизно 90-100 грамів.

30 грамів злаків, необхідні вам в день, залежать ще й від вашого віку, статі та рівня фізичної активності. В цілому, медики рекомендують помірно активним жінкам у віці від 19 до 50 років споживати шість порцій в день (1,5-2 товстих скибочки хліба), а жінкам старше 50 років - п'ять порцій. Помірно активним чоловікам у віці від 19 до 30 років потрібно вісім порцій (2,5 скибочки), чоловікам у віці від 31 до 50 - сім, а чоловікам старше 50 - шість (2 скибочки). Дітям потрібно менше порцій, ніж дорослим, а тим, хто регулярно займається спортом або веде активний спосіб житті, потрібно більше.

Якщо ви їсте фасований хліб, уважно читайте етикетки не тільки для інформації про розмір порції, але і для того, щоб знати склад випічки і відмінності між марками і типами хліба. Наприклад, деякі марки отримають 12 грамів вуглеводів на одну скибочку, інші - 18 грамів. Точно так само один сорт хліба може містити більше клітковини або менше цукру, ніж інший. 

Переходьте на цільнозернові продукти, щоб отримати більше поживних речовин

Цілісні зерна містять більше поживних речовин і вважаються найкориснішими з усіх зернових. Цільнозернові продукти включають цільнозерновий хліб і коричневий рис. Дієтологи рекомендують: цільнозернові продукти повинні складати як мінімум половину всіх зернових, що ви їсте. З іншого боку, рафіновані продукти подрібнюються для видалення висівок і зародків (які містять практично всі вітаміни і клітковину), щоб надати їм більш тонку текстуру і більшу стабільність при зберіганні. Очищені зерна - це в першу чергу білий хліб і білий рис. В хлібі, випеченому з цільного зерна - жита, вівса, полби, - підвищений вміст клітковини і вітамінів. Хліб на заквасці часто легше перетравлюється, оскільки при його глибокому бродінні частина глютену майже повністю перетравлюється. 

Отже, навіть якщо ви на суворій дієті, зовсім не обов'язково уникати хліба, якщо тільки у вас немає до цього медичних показань. Головне - обрати правильний хліб.

Акційні товари
Каталог