+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Що таке кумкват і як його їсти?

Що таке кумкват і як його їсти?

26.10.2018

Що таке кумкват і як його їсти?

В перекладі з китайської мови кумкват означає "золотий апельсин". Назва цього незвичного фрукта цілком виправдана, адже кумкват - це цитрус з красивою золотистою шкіркою. Кумкват спочатку вирощували в Китаї, а в 1864 році англо-шотландський ботанік Роберт Форчун завіз рослину до Європи, після чого вона набула поширення по всьому світі. Наукова назва цитрусу "Фортунелла" (лат. Fortunella), її було присвоєно на честь вищезгаданого ботаніка.

Кумкват, мабуть, найменший представник сімейства: кожен плід розміром трохи більший за велику виноградину. Але це не єдина його відмінність від побратимів: шкірка кумквата не має нічого спільного з іншими цитрусовими, вона дуже тонка, солодка і їстівна.

Подібно до апельсина і лимона, кумкват багатий на вітамін С і клітковину. Плоди маленькі, але містять багато поживних речовин, корисних для людського організму.

100-грамова порція (близько 5 цілих плодів кумквата) містить:

  • Калорії - 71 Ккал
  • Білки - 2 грами
  • Жири -1 грам
  • Клітковина - 6,5 грамів
  • Вітамін C - 73% від добової норми
  • Марганець - 7% від добової норми
  • Вітамін А - 6% від добової норми
  • Кальцій - 6% від добової норми

Крім того, кумквати містять вітаміни групи В і Е, залізо, магній, калій, мідь та цинк. А їстівні насіння та шкірка кумкватів здатні забезпечити організм невеликою кількістю жирів омега-3.

Кумквати досить соковиті, приблизно 80% ваги плодів приходиться на воду. Високий вміст рідини та клітковини в цих плодах дозволяє швидко насичуватися при тому, що калорій в них досить мало. Так що це відмінна закуска для тих, хто стежить за своэю фігурою. 

Чим корисні кумквати?

Завдяки поживним речовинам, що містяться в кумкваті, ці плоди приносять значну користь організму. Вони допомагають захищати організм від більшості серцевих захворювань і раку, знижують рівень цукру і холестерину в крові. Також це відмінні помічники в боротьбі з ожирінням і пов'язаними з ним захворюваннями (наприклад, діабетом).
У народній медицині в деяких азіатських країнах кумкват застосовується для лікування простудних захворювань, кашлю та інших запалень дихальних шляхів.
Оскільки кумквати - суперджерело вітаміну С, ці фрукти відмінно підтримують імунну систему. Дослідження показали, що плоди кумквата здатні активувати імунні клітини, звані природними кілерами. Ці природні клітини-вбивці відмінно захищають від різних інфекцій. 

Як правильно їсти кумкват?

Найкраще їсти кумкват цілком, не розрізаючи. Солодкість шкірки доповнюється терпкістю соку м'якоті й гіркуватістю насіння. Багато хто позбувається від соку, роблячи невеликий надкус або розрізаючи кумкват навпіл і вичавлюючи його сік. Але так робити не варто, оскільки кумкват розкриває свій яскравий смак цілком, тільки коли ви відчуєте одночасно солодкість і терпкість його плодів.

Перед тим, як покласти кумкват до рота, злегка стисніть його пальцями. Це допоможе вивільнити ефірні олії в шкірці та змішати аромати солодкої шкірки й терпкої м'якоті, що покращить його смакові якості.
Ще одна особливість кумквата - плід потрібно добре прожувати, адже чим довше ви жуєте, тим солодший буде смак.
Якщо ви хочете пом'якшити шкірку фруктів, занурте плоди в киплячу воду приблизно на 20 секунд, потім промийте їх під холодною водою. Що ж стосується насіння кумквата, воно їстівне, хоч і гіркувате. 

Як вибрати стиглі кумквати?

Вибираючи кумквати в супермаркеті, злегка натискайте на кожен плід пальцями - потрібно вибрати тверді й тьмяні. Якщо кумквати блискучі й покриті маслянистою плівкою, значить, вони оброблені спецзасобами. Від таких плодів краще відмовитися, але якщо інших немає, не забудьте дуже ретельно промити кумквати перед їдою.
Вибирайте фрукти оранжевого кольору, а не зелені (це означає, що вони незрілі). Колір повинен бути рівномірним, дрібні цятки або місцями знебарвлена шкірка неприпустима. 

Як правильно зберігати кумквати?

Ці фрукти добре зберігаються в холодильнику до двох тижнів. Якщо ви зберігаєте їх при кімнатній температурі, потрібно з'їсти кумквати протягом 2-3 днів.

Якщо кумкватів багато і протягом 2 тижнів вам з ними не впоратися - заморозьте плоди. Найкраще зробити з них пюре за допомогою блендера, покласти в герметичний контейнер і прибрати в морозильну камеру. 

В які страви додати кумквати?

Рецептів з кумквата величезна кількість. По суті це універсальні продукти, які входять до складу безлічі як солодких, так і солоних страв.
Найчастіше кумквати додають в:

  • Маринади та соуси для м'яса, курки або риби
  • Мармелад, джеми та желе
  • Салати (фруктові або з листовою зеленню)
  • Бутерброди
  • Начинка для страв (пироги, рулети, слойки)
  • Хліб (нарізані шматочки кумквата додають в тісто разом з сухофруктами та горіхами)
  • Десерти
  • Гарніри
  • Напої (наприклад, чай)

А ще в магазинах можна знайти готові джеми, желе і соуси з кумкватом і висушені плоди.

Акційні товари
Каталог