+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Відроджуємо українські кулінарні традиції: путря з курячим філе. Неймовірно смачна автентична страва!

Відроджуємо українські кулінарні традиції: путря з курячим філе. Неймовірно смачна автентична страва!

26.08.2022

Відроджуємо українські кулінарні традиції: путря з курячим філе. Неймовірно смачна автентична страва!

Настав момент приготувати путрю — автентичну українську страву. Наші пращури традиційно готували її в піст із подрібненої ячмінної крупи з додаванням житнього солоду та квасу. На добу крупу ставили в тепле місце для ферментації. Готову путрю вживали, додаючи засмажку із цибулі, а коли не постили, то заправляли товченим салом.

Ми вирішили зробити рецепт із сучасними мотивами та пропонуємо приготувати до путрі овочевий салат та запечене куряче філе. Наш експеримент виявився настільки вдалим, що ця страва може претендувати на місце у меню будь-якого ресторану української кухні.

Поради щодо приготування путрі

Для путрі ячна крупа не вариться, а заливається квасом і набухає. Думаємо, ви не раз таке робили з гречкою — заливали водою чи зеленим чаєм і залишали до повного поглинання рідини. Залита квасом ячна крупа стає готовою до вживання, коли м’яка та рідка.

Від того, який саме напій ви будете використовувати, залежатиме смак. Отже, експериментуйте, додаючи буряковий квас, квас із бородинського хліба чи меду. Кашу можна їсти як самостійну страву, прикрашаючи мікрогріном, карамелізованою цибулею або лляним насінням. Також подавайте її як гарнір до м’ясних котлет, запеченої риби або овочевих салатів.

Як приготувати путрю

Складові:

Для путрі:

100 г ячної крупи

200 мл домашнього квасу

1 куряче філе (300-350 г)

1 морквина

1 кабачок цукіні

1 ч. л. паприки

1 ст. л. соку лимона

1 ст. л. соняшникової олії

сіль та перець до смаку

Для домашнього майонезу:

1 жовток

1/2 ч. л. солодкої гірчиці

100-150 мл олії

1 ст. л. лимонного соку

сіль та перець до смаку

 

Ячну крупу (100 г) промийте до чистої води, пересипте в миску і залийте 200 мл домашнього квасу. Залиште щонайменше на 6 годин, а краще — на ніч. Крупа повинна добре набухнути й стати м’якою — наче ви її відварили. Це, власне, і буде готова путря.

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Куряче філе помийте та зачистьте від зайвого жиру та плівок. Обсушіть паперовим рушником, перекладіть у тарілку та замаринуйте. Додайте сіль, перець до смаку, 1 ч. л. паприки, 1 ст. л. соку лимона та 1 ст. л. олії. За бажанням використовуйте копчену паприку, щоб отримати ще більш насичений смак і аромат. Залишіть на 10 хвилин.

Деко застеліть пергаментом і викладіть на нього замариноване філе. Поставте в духовку запікатися на 25-30 хвилин за температури 180 градусів у режимі конвекції або гриля. Повинна з’явитися золота скоринка.

Моркву та цукіні помийте, очистьте від шкірки й наріжте тонкими смужками за допомогою овочечистки. Перекладіть у глибоку миску та залишіть.

Приготуйте домашній майонез. У миску вбийте жовток, додайте 1/2 ч. л. солодкої гірчиці, 1 ст. л. лимонного соку, сіль та перець до смаку. Починайте збивати віничком, додаючи 100-150 мл соняшникової олії тонкою цівкою. У вас має вийти густий майонез. Ви можете користуватися ручним блендером.

Овочі заправте майонезом, перемішайте, спробуйте і за необхідності доведіть смак сіллю.

Підготуйте подачу. Візьміть велику за діаметром тарілку. Викладіть овочі з майонезом, зверху на них нарізане тонкими смужками запечене філе, а на нього ячну кашу із залишками квасу — путрю. У вас вийде страва з рідиною, і так має бути. Відразу подавайте на стіл.

Акційні товари
Каталог