+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Що таке прянощі, приправи, спеції і як в них розбиратися?

Що таке прянощі, приправи, спеції і як в них розбиратися?

24.09.2021

Що таке прянощі, приправи, спеції і як в них розбиратися?

Прянощі, приправи, спеції. У чому різниця між ними? 

Якщо з приправами все більш-менш зрозуміло, то багато людей вважають, що прянощі та спеції - одне і те ж, хоча це не так. Гайда розбиратися! 

У прянощів, приправ і спецій мета одна: поліпшити смакові якості страви. Щось робить страви більш вишуканими, автентичними і смачними, щось більш ароматними, а без чогось приготувати страву взагалі неможливо. 

Приправи – дуже широке поняття. Вони можуть включати і спеції, і прянощі, і різні ароматизатори. Приправи – це завжди результат компонування безлічі різних продуктів. До них відносяться різноманітні соуси, заправки, маринади, мікси зі спецій, приправ, трав (наприклад, суміші "до курки", "до плову", "до риби") і т.д.. 

Спеції – це те, що додають в страви в процесі їх готування, щоб посилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Справжні спеції – це сіль, цукор, сода, оцет, лимонна кислота, дріжджі й алкоголь. Спеції розраховані тільки на те, щоб змінити смак страви. Без спецій приготування їжі неможливе. 

Прянощі – це те, що ми часто помилково називаємо і спеціями, і приправами. Насправді прянощі – це ароматні листя, коріння і плоди, тобто все те, що росте. Крім приємного аромату вони можуть додати їжі ще й пекучий, терпкий або гіркий смак. А багато прянощів ще й мають лікувальні властивості: вони пригнічують ріст і розвиток бактерій, активізують виведення токсинів і багато іншого. 

Як розбиратися у різноманітті спецій приправ і прянощів?

Якщо зі спеціями все просто, то з приправами і прянощами треба трохи розібратися. А щоб було легше запам’ятати що до чого, пропонуємо обирати приправи і прянощі за їх географією. 

Петрушка, кріп, кінза – універсальні прянощі для всієї Європи. 

Прованські, італійські чи середземноморські трави – універсальні для західноєвропейських страв. 

Орегано, майоран, базилік, чебрець, розмарин – притаманні стравам італійської кухні. 

Карі – для страв зі східними мотивами. 

Куркума, імбир, коріандр, кмин, гвоздика, перець (червоний і чорний), кардамон, пажитник, фенхель – основа страв індійської кухні.   

Хмелі-сунелі – додає стравам яскравого грузинського характеру. 

Цибуля, часник та лавр зроблять смачним будь-який суп, а ще до нього можна сміливо додавати суміш італійських трав. 

І не слід забувати про всі види перців, що зараз використовують у кухнях всього світу. Додавайте їх на свій смак. 

Копчена паприка також набула популярності - це вже південноамериканські мотиви, адже всі види паприки саме звідти. Але з того часу, як її привіз Колумб, вона розійшлася Європою і тепер без приправи не можна уявити болгарську або угорську кухні. 

Мускатний горіх чудово поєднується з м'ясними стравами та паштетами. Настільки, що його використовують при приготуванні класичної лікарської ковбаси. Молоті мускатні горішки швидко втрачають свої властивості, тому краще зберігати їх цілими. 

Гіркуватий та свіжий аромат розмарину поліпшить смак запеченої риби та м’яса, але так само як з лавровими листками - важливо не переборщити. 

Використання спецій - це завжди експеримент. Оскільки немає у світі двох людей з однаковими смаками, лише власний досвід допоможе вам розібратися і зробити ваші страви ще кращими, унікальними, неповторними. 

Поповнити запаси спецій, приправ і прянощів можна в інтернет-магазині МегаМаркет або в магазинах МегаМаркет за адресами:

  • м. Київ, вул. Антоновича, 50
  • м. Київ, вул. Щербаківського, 58
  • м. Бровари, вул. Київська, 316
  • с. Ходосівка, Обухівське шосе-1, буд. 16
  • с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп. 1
  • с. Капітанівка, вул. Соборна, буд. 6, корп. 1,2
Акційні товари
Каталог