+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Питання-відповідь: як схуднути швидко і без шкоди для здоров'я

Питання-відповідь: як схуднути швидко і без шкоди для здоров'я

02.11.2018

Питання-відповідь: як схуднути швидко і без шкоди для здоров'я

Боротьба із зайвими кілограмами - складне завдання, яке вимагає немало часу. Але якщо дотримуватись певних правил, позитивні зміни в зовнішності та самопочутті не змусять вас довго чекати.

На жаль, мало хто знає, як худнути правильно. Інтернет переповнений суперечливою ​​інформацією, яка збиває з пантелику і відволікає від методів здорового схуднення, які не завдають шкоди організму.

Пропонуємо розібратись в найпоширеніших питаннях про схуднення і розглянути дієві рекомендації, як ефективно позбутися від зайвих сантиметрів на талії й при цьому не нашкодити своєму організму. Худніть правильно! 

1. Скільки разів на день їсти?

Універсальної відповіді не існує, хоча дієтологи радять усім хто прагне схуднути харчуватися дрібно. Це означає, що протягом дня потрібно організувати п'ять-шість приймань їжі. Такий режим харчування має сенс: організм постійно отримує підзарядку, і відчуття голоду не встигає розігратися. В результаті людина не відчуває голоду і їсть меншими порціями.

Проте все індивідуально. Чи потрібно їсти п'ять-шість разів на день, якщо ви не хочете і не голодні. Чи піде на користь організму їжа, якої він не потребує? Навряд чи! Так що формуйте раціон, виходячи зі свого навантаження і потреб. Якщо вам комфортніше їсти тричі на день, так і робіть. Не їжте тільки заради того, щоб щось з'їсти. При цьому прислухайтеся до свого організму і вчасно реагуйте на почуття голоду.

Важливо також не пропускати приймання їжі. Не хотіти їсти та не звертати увагу на необхідність поїсти - різні речі. Якщо пропустили сніданок, то напевно в обід з'їсте набагато більше, ніж вам насправді потрібно. Такий раціон не сприятиме схудненню. Приймання їжі повинні бути регулярні, своєчасні та помірні. 

2. Чи сприяє вода схудненню і скільки потрібно пити?

Вода необхідна кожній людині, особливо якщо вона мріє скинути зайві кілограми. Організм людини в більшій мірі складається з води, а значить, потрібно регулярно поповнювати її запаси, щоб всі органи працювали правильно.

Налагодьте свій питний режим. У день ви повинні випивати мінімум 1-1,5 літра чистої питної води. Зелений чай також відноситься до корисних рідин, але спершу забезпечте свій щоденний раціон достатньою кількістю звичайної води.

Вода покращує роботу травної системи, прискорює метаболізм, покращує зовнішній вигляд, омолоджує організм зсередини та доставляє живильні речовини в клітини. Випивайте склянку води після пробудження і за півгодини до кожного приймання їжі. Це максимально корисно для організму.

Якщо у вас проблеми з дисципліною, завантажте спеціальний мобільний додаток, який буде нагадувати вам про необхідність випити чергову склянку води. 

3. Які продукти включити в раціон?

Поширена помилка: багато хто при схудненні максимально скорочує свій раціон. В результаті при споживанні одних й тих же продуктів виникають зриви. Зрив неминучий - це питання часу.

Річ у тім, що одноманітне і мізерне харчування занурює організм в стан стресу. Він активує всі свої внутрішні запаси та швидко виснажується на такому раціоні. В результаті людина позбавляється фізичних і моральних сил продовжувати дієту. Навіть якщо на такому раціоні вдасться схуднути, то зовсім скоро все втрачене повернеться назад і в подвійному розмірі.

Дієтичний раціон повинен бути максимально різноманітним. Чим багатший раціон на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, тим здоровіше ваш організм і тим легше він піддаватиметься схудненню.

Споживайте більше круп, злаків, овочів, фруктів, насіння, легких жирів (м'ясо птиці, риби, авокадо, оливкова олія), бобових та молочних продуктів. Експериментуйте і шукайте нові улюблені продукти та гастрономічні поєднання. На сніданок готуйте каші, на обід - овочі та білки, а на вечерю - клітковину. 

4. Від яких продуктів варто відмовитись повністю?

Щоб схуднути, вам доведеться відмовитися від двох видів продуктів: фастфуд і продукти, які затримують в організмі людини сіль. Розглянемо кожну з груп докладніше.

До фастфуду відноситься будь-яка швидка їжа, яка піднялася на вершину популярності за останні десятиліття: напівфабрикати, бургери, сендвічі, піца, булочки. Так, перекусити такою їжею просто, але насичення приходить лише на деякий час, а потім апетит пробуджується з новою силою. В результаті ви можете з'їсти набагато більше, ніж вашому організму насправді потрібно. А ще виробники використовують для виробництва фастфуду добавки, що викликають звикання. "Злізти" з такої їжі та повернутися до здорового харчування досить складно. Чи варто починати?

Солоні продукти призводять до набряків і затримують рідину в організмі. В результаті процес схуднення сповільнюється або припиняється. Якщо ви не хочете витрачати зусилля даремно, постарайтеся скоротити солоні продукти у своєму раціоні й по мінімуму додавайте сіль в страви, які готуєте. 

5. Чи можна їсти солодке?

Як тільки ви розпочинаєте дотримуватись дієти, солодощі перестають бути вашими найкращими друзями. Доведеться попрощатися з круасанами до ранкової кави, печивом як перекусу і вечірніми тортиками й тістечками після роботи. Відтепер такі вишуканості для вас це розкіш.

Але зовсім відмовлятися від солодкого не варто, інакше в один прекрасний день ви зірветеся і з'їсте дюжину тістечок. Від цього нікому не буде краще, а значить, потрібно поставити свою залежність від солодкого під контроль і вживати його строго за розкладом. Намагайтеся робити це в першій половині дня, щоб за день ви встигли спалити максимум калорій. Після вживання солодкого не сидіть, а рухайтеся - ця проста хитрість нормалізує рівень цукру в крові й допоможе вгамувати апетит.

Нехай шматочок заповітного тортика стане вашою радістю вихідного дня. Якщо ви не їстимете його щодня, ви по-новому подивитесь на улюблений десерт і отримаєте від нього справжнє задоволення, адже він буде таким довгоочікуваним.

Знайдіть корисні альтернативи калорійним солодощам. У вашому розпорядженні солодкі фрукти, сухофрукти, мед, зефір, мармелад і пастила. Останні відносяться до корисних солодощів, які не відкладаються на стегнах моментально.

Дізнайтесь більше, як відмова від солодкого впливає на життя та чим замінити цукор, натиснувши тут.

6. Чи продовжувати дотримання дієти після зриву?

Найбільша помилка, яку ви можете допустити - кинути дієту після одного зриву, навіть якщо ви з'їли цілий торт або калорійну пасту з беконом, вершковим соусом і тертим сиром.

Перемоги не буває без поразок. Це правило працює абсолютно в усіх сферах життя, в тому числі в схудненні. Неможливо різко змінити свій раціон і позбутися від старих звичок, яким ви слідували роками. Це методична і клопітка робота над собою. Було б дивно, якби на цьому шляху ви жодного разу не помилилися.

Сприймайте зриви як безцінний досвід, але ні в якому разі не докоряйте собі за з’їдений десерт після обіду, зайвий шматок піци в гостях або келих вина за вечерею. При цьому не залишайте ситуацію без контролю. Обов'язково проведіть роботу над помилками й встановіть причину зриву. Можливо, ви пропустили сніданок і з'їли більше в обід, а може в вашому раціоні з'явилися порожні калорії, що розпалюють апетит. Щоб відстежувати й коригувати харчування, заведіть щоденник і записуйте туди все, що ви їсте.

Після зриву не зациклюйтеся на негативних думках. Краще скоротіть кількість калорій в наступному прийманні їжі та рушайте на прогулянку або постійте в планці. Тоді наслідки вашого зриву ви навіть не помітите. 

7. Щоб схуднути достатньо лише правильно харчуватися?

Ні, недостатньо. Щоб схуднути без шкоди для здоров'я і закріпити результат надовго, потрібно повністю змінити свій спосіб життя і набути певних корисних звичок.

Так, без фізичних навантажень і спорту ефективне схуднення неможливе. Кілограми, звичайно, будуть танути, якщо створити дефіцит калорій, але тонус тіла при цьому буде помітно страждати. Розтяжки, целюліт, в'яла й обвисла шкіра - все це чекає на вас, якщо ви не будете рухатися. Можете обрати будь-які навантаження, які приносять вам задоволення: біг, йога, пілатес, бокс, кросфіт, піші прогулянки або навіть прогулянки з собакою. Відмовтесь від ліфта і по максимуму ходіть пішки. Вже через пару місяців ви себе не впізнаєте і приємно здивуєтеся своєму відображенню в дзеркалі.

Ще одним важливим моментом в схудненні є сон і повноцінний відпочинок. Навряд чи ви швидко схуднете й досягнете бажаної форми, якщо ви лягайте в ліжко далеко за північ і спите недостатньо часу. Людський організм - механізм досить складний. Без повноцінного відпочинку ваш метаболізм сповільниться, а зайві сантиметри не підуть. Відпочинок також важливий для відновлення сил, які витрачаються під час тренувань.

Намагайтесь також уникати стресів. Нервові навантаження негативно впливають не лише на здоров'я, але і на зовнішність. Гормони стресу уповільнюють втрату зайвих кілограмів.

Акційні товари
Каталог