- м. Київ, вул. Антоновича, 50
- м. Київ, вул. Щербаківського, 58
- м. Бровари, вул. Київська, 316
- с. Ходосівка, вул. Обухівське шосе 1, 16
- с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп.1
- с. Капітанівка, вул. Соборна, 6
Гартаначка — українська страва родом із Чернігівської області!
02.09.2022
Незвичайну назву ця страва отримала, бо її готували всією родиною — гуртом.
Які продукти використовувати для приготування гартаначки?
Гартаначка може бути та гарніром, і супом. Страву готують з м’яса чи сала, пшона, картоплі, яєць, зеленої цибулі та петрушки. Просо спочатку заливають окропом і залишають замочуватися, щоб прибрати можливу гіркоту в крупі. Потім воду зливають в окрему миску і за її допомогою регулюють консистенцію готової страви в тарілці. Для гартаначки використовують будь-яку картоплю, але краще віддати перевагу овочу з низьким вмістом крохмалю, щоб добре і швидко розварився. М’ясо потрібно взяти жирне — свинину, але можна використовувати й сало з м’ясними прожилками.
За оригінальним рецептом гартаначку готують на вогнищі у казані, щоб отримати аромат і смак з димком. Але страву можна адаптувати під сучасні реалії та приготувати вдома на плиті. Так і зробимо — додаємо в’ялену грушу, щоб отримати цей аромат і смак багаття.
Як приготувати гартаначку
Складові:
5 картоплин (400-500 г)
250 г пшона
300 г сала з м’ясними прожилками
1 цибулина
5 яєць
10 стручків зеленої цибулі
150 г сметани (за бажанням)
3 копчені груші
1 лимон
10 гілочок петрушки
Сіль та перець до смаку
Чернігівська гартаначка: покроковий рецепт
Викладіть 250 г пшона в миску і залийте 500 мл окропу, щоб усунути можливу гіркоту. Залишіть на 25 хвилин замочуватися.
Відваріть картоплю з в’яленою грушею. Візьміть 5 однакових картоплин, очистить і викладіть у каструлю, не розрізаючи. Додайте до картоплі 3 в’ялені груші. Інгредієнти залийте 1,5 л води та варіть на середньому вогні, не накриваючи кришкою, 25 хвилин.
Візьміть 300 г сала з м’ясними прожилками та наріжте кубиками. Очистить одну цибулину і теж наріжте середніми кубиками.
На суху сковороду викладіть кубики сала й обсмажуйте приблизно 10 хвилин, доки не отримаєте шкварки. Додайте до сала нарізану цибулю і смажте приблизно 3 хвилини до м’якості та прозорості цибулі, періодично помішуючи.
Через 25 хвилин злийте в окрему посудину воду з пшона. Замочене пшоно пересипте в каструлю до картоплі, не зливаючи воду. Варіть разом ще приблизно 20 хвилин, поки не приготується пшоно. Картопля має добре розваритися.
Коли пшоно буде готове, зробіть мінімальний вогонь і дістаньте груші. Якщо картопля погано розварилася, помніть її товкачкою.
Вбийте 5 яєць у каструлю з пшоном і картоплею, додаючи по одному.
Перемішуйте віничком після додавання кожного яйця. Промийте 10 стручків зеленої цибулі та дрібно наріжте. Також промийте 10 гілочок петрушки, обірвіть листочки та дрібно наріжте.
У каструлю до пшона, картоплі та яєць додайте шкварки із цибулею та нарізану цибулю з петрушкою. Перемішайте й одразу подавайте на стіл. Якщо хочете отримати більш рідку консистенцію гартаначки, воду, що залишилася від пшона, додайте в порційні тарілки. Також за бажанням додайте сметану і полийте страву соком лимона. Смачного!
Поділитися- +38 (044) 200-42-69
Щоденно з 8:00 до 22:00