+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Чим замінити тваринний білок у піст?

Чим замінити тваринний білок у піст?

12.04.2019

Чим замінити тваринний білок у піст?

Зараз проходить Великий піст, який триватиме аж до святкування Великодня (у 2019 році він припадає на 28 квітня). На час посту вірянам слід виключити зі свого раціону всі продукти тваринного походження, в тому числі молоко та сир. Рибу під час Великого посту можна вживати тільки двічі, в останні два тижні перед Великоднем. Виключення з раціону м'яса і молочних продуктів може стати проблемою, оскільки саме вони є основним джерелом білка для людського організму. Білки беруть участь в обмінних процесах і в будівництві всіх клітин організму і забезпечують його енергією. Дефіцит білка може згубно позначитися на здоров'ї, саме тим, хто поститься, радять додати до свого щоденного меню якомога більше білка рослинного походження. У яких продуктах його найбільше - читайте в нашому огляді. 

БОБОВІ

Сімейство бобових - це лідер за вмістом білка в рослинному світі. Фахівці уточнюють, що самим білковим представником бобових є соя: нею замінюють м'ясо, з неї роблять молоко і сир тофу. Соєвий білок має цілий ряд позитивних функцій: він знижує холестерин, покращує роботу нирок і виводить з організму діоксин, який призводить до ракових захворювань.

«Рослинним м'ясом» також називають квасолю. Серед інших популярних бобових - сочевиця, горох і нут. Найвідомішою стравою з використанням нуту є хумус: суміш пасти з цього сорту бобових, кунжуту, часнику, спецій і оливкової олії. 

КРУПИ І КАШІ

Фахівці нагадують, що білки в бобових не мають у своєму складі кілька важливих для організму амінокислот, тому лікарі радять під час посту включити у свій раціон крупи та каші. Багато хто помилково вважає, що вони не містять білка, проте це не так. Наприклад, в 100 грамах гречки присутні 12,5 грамів білка. Звернути увагу слід не тільки на класичні для української та європейської кухонь вівсяну, перлову, ячну, рисову і пшоняну каші, але і на такі пшеничні крупи, як булгур і кускус. 

ГОРІХИ, НАСІННЯ, ВИСІВКИ І ЗЛАКИ

У число багатих білком рослинних продуктів також входять горіхи. Однак слід пам'ятати, що разом з цим в них досить високий вміст жиру. Дієтологи рекомендують вживати в день не більше 30 грамів горіхів, а самим білковим з них називають арахіс.

Альтернативою тваринного білка ще може стати насіння, кукурудза, кіноа, а також висівки, тому багато людей на час посту замінюють пшеничний хліб висівковим і житнім, а звичайні макарони - цільнозерновими. 

ГРИБИ

До числа рослинних продуктів з високим вмістом білка входять і гриби. Поживна цінність продукту висока, оскільки в ньому містяться й інші корисні для організму речовини. Гриби називають іноді в народі "лісовим м'ясом", як зі згаданої причини, так і тому, що вони є ситними та смачними. На жаль, навесні вони рідко зустрічаються у свіжому вигляді, а все частіше в маринованому або сушеному. Але печериці ростуть не тільки в лісі, вони успішно культивуються людиною, і тому доступні у свіжому вигляді круглий рік.

З грибами можна приготувати найсмачніші супи, запіканки, голубці, салати та соуси. 

ОВОЧІ

Незважаючи на те, що овочі - це в першу чергу джерело вітамінів, антиоксидантів, волокон і амінокислот, серед них є і ті, що багаті на білок. До них відносяться шпинат, капуста, броколі, артишоки, картопля, морква, селера і спаржа. Можливості вживання в їжу овочів безмежні, з різних поєднань овочів та методів їх обробки можна приготувати безліч одночасно корисних і смачних пісних страв. 

ФРУКТИ І ЯГОДИ

Зі свіжими фруктами й сухофруктами така ж ситуація, як і з овочами. Всім, хто тримає піст і вегетаріанцям для отримання необхідної кількості білка слід вживати більше кураги, чорносливу, родзинок, фініків, ожини, вишні, інжиру, бананів, ківі й авокадо.

Акційні товари
Каталог