+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Чи правда, що кофеїну в чашці чаю стільки ж, скільки в чашці кави

Чи правда, що кофеїну в чашці чаю стільки ж, скільки в чашці кави

21.06.2019

Чи правда, що кофеїну в чашці чаю стільки ж, скільки в чашці кави

Напевно, багато хто не може уявити початок свого дня без філіжанки кави, що бадьорить і заряджає енергією. Але часто ігнорується такий напій як чай, який не гірше допомагає увійти в робочий ритм. До того ж, обидва напої об'єднує одна діюча речовина, яка і забезпечує підбадьорливий ефект - це кофеїн.

І тут виникає багато запитань. Наприклад, що таке кофеїн і як він впливає на організм? Де кофеїну більше, в чашці кави чи в чашці чаю? Чи можливо, що концентрація кофеїну в обох напоях однакова? І за яких обставин це можливо? Як вживати кофеїновмісні напої, щоб вони приносили користь?

У цих та інших цікавих питаннях розберемося далі. 

Що таке кофеїн 

Кофеїн – це природний алкалоїд, який міститься у листі, плодах та насінні приблизно 60-ти різновидів рослин. Серед них кавове дерево, чайний кущ, гуарана та деякі інші. Народи, які населяють місцевості, де ростуть перераховані рослини, ще в давнину помітили тонізуючий ефект від їх вживання, тому початок вживання чаю і кави йде в глибину століть. У медичній практиці кофеїн використовується як стимулятор серцевого м'яза і сечогінний засіб. В якомусь сенсі кофеїн - це наркотична речовина, при його регулярному вживанні відбувається звикання, тому людині буває дуже важко відмовитися вранці від звичної чашки кави, без цього він відчуває себе розбитим, сонним і апатичним. Звичайно, дія кофеїну значно м'якша, ніж у кокаїну, але принцип дії на ділянки головного мозку ті ж самі, що при вживанні наркотиків.

Вміст кофеїну в чайному листі та кавовому зерні відрізняється і залежить від цілого ряду різних факторів. Однак в цілому чай складніший напій за своїм складом, ніж кава, тому його вплив на організм пом'якшується вмістом іншого алкалоїду - теніна. Якщо дія кави на нервову систему людини швидша і нетривала, то ефект вживання чашки чаю не такий явний, м’якше виражений і розтягнутий в часі. Тому вживання чаю комфортніше сприймається організмом, ніж приймання однієї чашки міцної кави. 

Де більше кофеїну - в чаї чи каві

Окрім кави та чаю, кофеїн входить до складу різних продуктів, наприклад, газованих прохолоджуючих напоїв, енергетиків, шоколаду, цукерок, снеків, десертів і так далі. Дані про вміст кофеїну в різних продуктах доступні, наприклад, в оглядах Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (US Food and Drug Administration). За цими ж даними, найбільший вміст кофеїну в еспресо (близько 250 міліграмів на 100 мілілітрів), далі - у різних варіаціях звареної чорної кави (близько 50-80 міліграмів на 100 мілілітрів), а потім - у кавових напоях з молоком або чимось ще (капучино, мокачино, лате).

У різновидах чаю концентрація кофеїну зазвичай менша і ледь перевищує 30 міліграмів на 100 мілілітрів. З них найбільша концентрація кофеїну - в завареному чорному чаї, а найменша - в молочних улунах. У розчинній каві кофеїну менше, ніж у меленій, тобто приблизно стільки ж, скільки в зеленому чаї, який заварювали п’ять хвилин: 20-25 міліграмів на 100 мілілітрів. Тож ці напої можуть між собою конкурувати.

Утім, є деякі тонкощі. Наприклад, об’єм стандартного еспресо зазвичай дорівнює 30 мілілітрів, тоді як чаю нерідко випивають дві або й більше чашок за раз. Об’єм однієї чашки зазвичай становить 230 мілілітрів, тож за чаювання можна вжити кофеїну більше, ніж випивши одне еспресо. З іншого боку, спосіб приготування кави або час заварювання чаю сильно впливають на вміст кофеїну - у добре звареному чорному чаї може виявитися більше кофеїну, ніж у такій самій за об’ємом чашці не міцної кави з молоком. 

Що впливає на концентрацію кофеїну в напоях

Вміст кофеїну в чаї або каві може різнитися залежно від сорту. Наприклад, у дарджилінгу кофеїну менше, ніж в асамі. Також на вміст кофеїну впливає якість, сезон збору сировини, метод її оброблення і спосіб приготування напою. Окрім того, величезне, а іноді вирішальне значення має час заварювання: чим швидше заварювати напій, тим меншою буде концентрація кофеїну, і навпаки. Але при досить тривалому заварюванні у взаємодію з водою вступають дубильні кислоти, які стримують збільшення вмісту кофеїну. 

Як отримати максимум користі від кофеїновмісних напоїв

Якщо вживати каву або чай в помірних обсягах, не зловживати кількістю і надавати великого значення якості напою, кофеїн корисний для нервової системи організму - він дозволяє тримати себе в тонусі, дарує бадьорість і енергію для продуктивної роботи. Тому варто дотримуватися рекомендацій фахівців, згідно з якими найбільш ефективним є дозування кави не більше двох чашок в день. Крім того, не варто пити каву в другій половині дня. А ще лікарі рекомендують поєднувати приймання кави з фізичною активністю - занять спортом, фітнесом. Щодо чаю таких жорстких вимог немає, проте також не рекомендується пити його перед сном, щоб не страждати на безсоння. Взагалі, набагато корисніше вживати не чорний ферментований чай, а зелений, з ароматними травами, або повністю трав'яний. 

Підсумовуючи, можна сказати, що всі напої з вмістом кофеїну гарні в міру, тому не варто зловживати ані кавою, ані чорним чи зеленим чаєм. Знайдіть для себе золоту середину і будьте здорові!

Акційні товари
Каталог