+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
А чи правильно ви вживаєте фрукти та овочі?

А чи правильно ви вживаєте фрукти та овочі?

29.09.2017

А чи правильно ви вживаєте фрукти та овочі?

Складно переоцінити користь фруктів і овочів, адже вони дарують нашому організму безцінні вітаміни, мінерали та мікроелементи. Але максимальну користь вони приносять тільки при умові їх правильного споживання. Чи знаєте ви, що деякі плоди взагалі не варто споживати зі шкіркою чи кісточками?
Ми дбаємо про ваше здоров'я і тому ділимось правилами безпечного вживання деяких фруктів і овочів. 

Фрукти та овочі, які варто вживати без шкірки:

1. Ківі

Не дивлячись на волохатість, шкірка ківі їстівна і дуже корисна: багата антиоксидантами, і вважається, що володіє антиканцерогенними, протизапальними і антиалергенними властивостями. Але тим, хто має проблеми зі шлунком, все ж варто вживати ківі попередньо очистивши плід від шкірки.

2. Манго

Манго це дуже корисний фрукт, але їсти його краще без шкірки, тому що в ній міститься токсична смола - урушіол, хоч і не в великій кількості. До того ж шкірка манго несмачна.

3. Хурма

При всій різноманітності видів хурми, які можна їсти зі шкіркою, є винятки. Наприклад, з незрілої хурми або з дуже терпкої шкірку краще знімати, оскільки в ній міститься забагато таніну. Сам по собі танін безпечний, але у великій кількості його все-таки не варто вживати.

4. Помідори

У зелених стеблах і листках помідорів міститься отруйна хімічна речовина соламаргін. Він може бути присутнім і в незрілій шкірці помідорів, тому перед вживанням овочі краще "роздягати". Зрілі ж помідори не містять цю речовину.

5. Огірки

Шкірка ранніх огірків може містити нітрати, які негативно впливають на здоров'я людини. Тому позбавляйте огірки від шкірки і сміливо їжте їх, оскільки сама м'якоть нешкідлива.

6. Картопля

Картопля приготовлена в мундирі дуже корисна, але є 2 випадки, коли зі шкіркою цей овоч краще не вживати:

  • Картопля з позеленілою шкіркою. Зелені ділянки картопляної шкірки містять соланін - токсичну сполуку.
  • Лежала картопля з ростками. Все той же соланін у великій кількості міститься як в шкірці, так і в самій картоплині.

7. Плоди з довготривалим транспортуванням та зберіганням

Щоб продукти не зіпсувалися при транспортуванні, їх покривають воском та іншими речовинами, що збільшують їх термін зберігання. Крім того, тару обробляють фунгіцидами (пестициди), а самі плоди –парафіном, антисептиками та сірчистими сполуками. Так що краще не ризикуйте і знімайте з таких плодів шкірку. 

Фрукти та овочі, які варто вживати без кісточок:

1. Груша 

У насінні груші міститься ціанід - небезпечна отрута. Дози небезпечної речовини в кісточках груші дуже малі і, вважається, що шкоди не буде. Однак деякі дієтологи не радять щодня вживати груші разом з насінням.

2. Гранат і виноград

Кісточки винограду і ядра граната дуже корисні, оскільки містять антиоксиданти і вітаміни. Однак людям з хронічними хворобами шлунку і кишківника (гастрити, виразки, коліти), лікарі рекомендують вживати ці фрукти без кісточок. Наприклад, з гранату та винограду можна робити соки та настоянки, до того ж так корисні речовини краще засвоюватимуться.

4. Ягоди

Дрібне насіння ягід (малини, полуниці) може застрягати між зубами, що провокує розвиток карієсу
Тож, використовуйте зубну нитку після того як поласували ягодами з дрібними кісточками, і ваша посмішка сяятиме здоров’ям.

5. Фрукти та овочі для дітей

Дітям фрукти краще очищати не тільки від шкірки, але й від насіння - для профілактики виникнення проблем з кишківником.

До речі, свіжі овочі та фрукти ви завжди знайдете в нашому магазині!

Що можна їсти з кісточками і шкіркою?

Цитрусові! Зовнішня шкірка цитрусових плодів називається цедрою. Її часто використовують для додавання приємного аромату та смаку у приготуванні різноманітних солодощів, таких як пироги, торти, печиво, пудинги, цукерки та шоколад. До того ж вона ще й дуже корисна:

  • Регулярне додавання цитрусової шкірки в їжу може уповільнити розвиток злоякісної пухлини.
  • Цедра будь-якого цитрусу містить вітамін С, який допомагає при лікуванні респіраторних захворювань.
  • Лимонна шкірка, завдяки пектинам, покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Апельсинова шкірка, завдяки ефірним оліям, сприяє подоланню стресу.

Тепер ви знаєте як правильно їсти фрукти і овочі, щоб отримати від них максимум користі. А це значить, що ваш організм буде добре підготовлений до холодів.

Здоров’я вам та вашій родині! 

Акційні товари
Каталог