+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
7 оцтів, що мають бути на кожній кухні

7 оцтів, що мають бути на кожній кухні

07.12.2018

7 оцтів, що мають бути на кожній кухні

Оцет - один з найдревніших продуктів. Перші згадки про оцет історики відносять до 5000 року до н. е. У цього продукту багата історія, на різних часових проміжках якої він грав роль то цілющого напою, то основи для маринаду, то ефективного антисептика і ліків проти опіків. Назвою "оцет" продукт зобов'язаний французам. У дослівному перекладі vinaigre означає "кисле вино". Історія розповідає, що одного разу стародавні винороби забули на сонці вино, воно скисло і набуло специфічного смаку і аромату. Їм шкода стало виливати цілу бочку напою, що забродив, і спробували знайти йому нове застосування.

Перший в історії оцет готували з фінікового вина у Вавилоні, Стародавньому Єгипті й Ассирії. Спочатку оцет частіше використовувався в медичних цілях. Гіппократ високо цінував оцет за його лікувальні властивості, рекомендував обробляти їм рани й опіки. Але пізніше з'ясувалося, що продукт має й інші унікальні властивості: стримує псування продуктів, дезінфікує воду, розм'якшує волокна м'яса, позбавляє від багатьох хвороб і служить відмінною приправою до їжі. Вавилоняни використовували його як приправу і консервант. Стародавні греки з його допомогою маринували овочі та м'ясо, а римляни сприймали як напій, що рятує від спраги.

Сьогодні справжньому кулінарові не обійтися без оцту на кухні, адже він є універсальною приправою для приготування гарячих страв, а також є одним з невіднятних компонентів майонезу, гірчиці та кетчупу. Часто оцет використовують і в домашній випічці. 

Цікавий факт! 

Протягом багатьох століть оцет виробляється з різних видів сировини - винограду, фруктів і ягід, меду, картоплі та зернових. Незалежно від використовуваного вихідного продукту, процес приготування залишається практично незмінним - це бродіння природних цукрів у спирті, а потім вторинна ферментація. 

1. Яблучний оцет

Це справжній еліксир здоров'я, який знайшов своє застосування не тільки в кулінарії, але і в медицині та косметології.

Під час Першої світової війни яблучним оцтом обробляли рани. У домашніх ритуалах краси з нього готують тоніки для якнайшвидшого відновлення шкіри після сонячних опіків і агресивних косметичних процедур. Його активно застосовують при консервуванні та як заправку для легких літніх салатів.

Яблучний оцет допомагає зберігати свіжість продуктів. Якщо загорнути м'ясо змоченою яблучним оцтом ганчіркою і помістити його в прохолодне місце, воно залишатиметься свіжим ще протягом двох - трьох днів. Оцет з яблук також використовують для приготування свинини та курки, він прекрасно поєднується з картопляним салатом. Якщо додати пару столових ложок оцту під час миття овочів і зелені, це збереже їх соковитість і допоможе довше залишатися свіжими, немов щойно з грядки. 

2. Бальзамічний оцет

Батьківщиною цього оцту є сонячне Італійське місто Модена. Сьогодні це один з найдорожчих видів оцту у світі. Для його приготування збирають особливі сорти білого винограду, сік яких уварюють до отримання густої темної маси. Потім її з'єднують з винним оцтом, витримують в дерев'яних бочках і отримують справжній шедевр. Дозріває оцет мінімум 3 роки, а кращі його сорти витримуються аж до 100 років.

До речі, цей продукт часто називають "бальзаміко". Раніше його застосовували як цілющий бальзам, який допомагав під час чуми. А знаменитий Казанова використовував бальзаміко як афродизіак.

Експерти запевняють, що бальзамічний оцет знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і сприяє здоров'ю кісток. У його складі корисний антиоксидант кверцетин і вітамін С.

Бальзамічний оцет використовують для заправки салатів і надання надзвичайного аромату смаженим і тушкованим овочам. Ще його додають до таких екзотичних страв, як полуниця в цукровій пудрі. Італійці їм збризкують піцу, щоб вона була більш соковитою і смачною. 

3. Хересний оцет

Обов'язкова складова середземноморської кухні на сьогодні є елітним видом оцту. Виробництво хересного оцту почалося на південному заході Іспанії, в провінції Андалусія, і довгий час рідина темно-бурштинового кольору перебувала в тіні. Оцет не справляли для торгівлі, зате часто використовували в домашніх рецептах. Гідно він був оцінений лише у 20 столітті з легкої руки французьких кухарів. З того часу хересний оцет ввійшов до складу багатьох страв середземноморської кухні.

Аромат хересного оцту навіть багатший за бальзамічний, в ньому відчутні приємні відтінки хересу - фруктово-горіховий, медовий і пряний. Використовують його для заправки салатів і супів, як основу для приготування соусу до пасти. Якщо кулінарний рецепт вимагає червоного вина або шампанського, їх сміливо можна замінити хересним оцтом, страва від цього тільки виграє.

Особливу увагу варто звернути на вік оцту: наймолодший, шестимісячний, називається Vinagre de Jerez, а витриманий не менш як рік - Vinagre de Jerez Reserva, з витримкою понад 100 років - Gran Reserva. 

4. Малиновий оцет

Малиновий оцет - це один з найлегших в приготуванні оцтів, але при тому він один з найдорожчих. В Англії ще століття тому малиновий оцет подавали з такими традиційними стравами, як пудинг і м'ясо.

Вперше виготовляти малиновий оцет в промислових масштабах почали у Франції лише 40 років тому. Для якіснішого результату добірну малину вимочують у винному оцті та додають ще трохи свіжих ягід в процесі витримки й перед розливом.

Малиновий оцет має приголомшливий аромат, ось чому його часто використовують як заправку для овочевих і фруктових салатів, маринадів, соусів і глазурі. Малиновий оцет дуже добре підходить не лише до свіжих салатів, але й до м'ясних страв.

До речі, малиновий оцет ще застосовується і в індустрії краси. 

5. Рисовий оцет

Це частий інгредієнт азіатських кулінарних рецептів. Рисовий оцет виготовляють з ферментованого рису або рисового вина. На відміну від інших видів, смак у нього солодкуватий, а не кислий. Хоча в різних культурах зустрічаються варіації за ступенем солодкості та кольором. Завдяки вмісту незамінних амінокислот, оцет допомагає знизити рівень холестерину. Також він допомагає контролювати рівень цукру в крові та підтримує імунну систему. Використовують рисовий оцет для приготування суші та ролів, соусів і заправок для салатів, а також для обробки овочів.

В приготуванні азіатських страв рисовий оцет незамінний іншими видами оцтів. Інакше неможливо отримати той унікальний відтінок смаку, який властивий саме азіатській кухні. 

6. Естрагоновий оцет

Батьківщиною естрагону є Східна Сибір і Монголія. До Європи він був завезений арабами і з 17 століття став вважатися класичною французькою пряністю. Саме французькі кулінари гідно оцінили естрагон і розробили на його основі безліч рецептів, які з часом стали класикою французької кухні.

Стебла естрагону використовують для приготування маринадів, солінь, для ароматизації оцту. Щоб отримати неймовірно ароматну заправку для салатів, достатньо лише опустити гілку естрагону в білий винний оцет і витримати кілька тижнів.

До речі, естрагон - це природній заспокійливий засіб, який допомагає при безсонні. 

7. Винний оцет

Винний оцет був відомий світові ще в епоху Стародавнього Єгипту. Спочатку він виступав в ролі консерванту і знезаражувальної субстанції для води. Сьогодні винний оцет представлений у двох варіантах: білому і червоному. Колір оцту залежить від використаного в його виробництві сорту винограду.

Червоний винний оцет користується популярністю у Південній і Центральній Європі. Виготовляють його з червоного вина. Шанують за повний набір антиоксидантів, які перешкоджають негативній дії вільних радикалів, зберігають молодість і здоров'я. Невелику кількість цього оцту додають в салати та перші страви, при тушкуванні реберець і для посилення аромату червоного вина.

Білий винний оцет не такий ароматний, як його червоний "побратим", зате має здатність освіжати соуси та вінегрети, не перебиваючи аромати складових інгредієнтів. Найчастіше його застосовують для приготування маринадів і консервів. У порівнянні з яблучним оцтом він менш кислий. Завдяки вмісту поліфенолів і антиоксидантів, цей вид оцту корисний для здоров'я серця, має протипухлинні властивості.

Існує безліч видів оцту. Кожен з них є унікальним і відрізняється своїми смаковими якостями. Сміливо експериментуйте з оцтом при приготуванні м'ясних та овочевих страв і навіть фруктових салатів.

Акційні товари
Каталог