+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
22 цікаві факти про какао

22 цікаві факти про какао

22.11.2019

22 цікаві факти про какао

Какао - це корисний напій знайомий нам з дитинства. Напій готується на основі бобів шоколадного дерева, і має величезну популярність у всьому світі. Раніше напій з натурального какао був надзвичайно дорогим продуктом і славився своєю тонізуючою дією. Сьогодні какао широко використовується не лише у кулінарії, але й у косметології. Цікаві факти про какао розкажуть більше пізнавального про цей продукт. 

Цікаві факти про какао 

1. Наукова назва какао звучить як "Theobroma cacao". Така назва була придумана Карлом Ліннеєм. Сучасна класифікація рослин і тварин так само належить цій людині. Слово "Theobroma" в перекладі з грецької мови означає "Їжа богів".

2. Історія свідчить, що ще 3000 років тому какао вже успішно вирощувалося ацтеками. Вони вважали, що какао - райський плід подарований богами, і дуже шанували його. У той час вони придумали чудовий тонізуючий коктейль під назвою "Чоколатль". У наш же час ця назва була перейменована в "Шоколад".

3. 50 піал "Чоколатля" - це була денна норма вживання какао останнім ацтекським імператором.

4. Саме ацтеки почали першими робити терпкий пряний напій з плодів какао, але він сильно відрізнявся від всім відомого напою сьогодення. Ацтеки готували його з суміші води, маїсу (цукрової кукурудзи), какао, ванілі, гострого перцю і солі. Напій какао в ацтеків мали право пити тільки представники еліти.

5. У сучасній Мексиці й понині готують напій з какао та маїсового борошна, подібно ацтекам. Такий напій місцеві жителі називають "Чампурадо".

6. У Центральній Америці готували алкогольний напій з перебродивших плодів шоколадного дерева.

7. На початку XVI століття какао було завезено до Європи іспанцями. Однак, рецепт приготування дивовижного напою довго залишався в таємниці. Іспанці не бажали ділитися цим секретом з іншими. Але в 1606 році італієць Антоніо Карлетті зробив викрадення рецепта цього напою і поширив його по всій Європі.

8. В Іспанії какао готували з не менш цінними й дорогими прянощами - корицею і ваніллю. А ось цукор в какао почали додавати набагато пізніше.

9. Сьогодні для приготування напою какао використовуються какао-порошок. Перемелені боби какао пресують, отримують масло, яке є основою шоколаду, а сухий залишок перетирають в какао-порошок.

10. Приблизно 40 плодів (1200 какао-бобів) знадобиться для отримання 1 кілограма какао-порошку.

11. Батьківщиною какао є дощові ліси Амазонки, найбільший його виробник - Кот-д'Івуар, а найбільший імпортер - Нідерланди, які закуповують близько 18% від усього світового врожаю какао.

12. Саме шоколадне дерево відноситься до вічнозелених дерев. А вирощують його разом з банановими та кокосовими пальмами для затінення, оскільки дерева какао не переносять прямих сонячних променів.

13. Дорослі дерева какао-бобів плодоносять круглий рік. Квіти ростуть прямо на стовбурі дерева, а плодоносними стають лише кілька десятків з тисячі.

14. Какао містить алкалоїд теобромін. На відміну від кофеїну він не викликає звикання і надає м’який тонізуючий ефект.

15. Какао сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи й органів дихання. Тому лікарі рекомендують вживання напою не тільки "сердечникам", але і тим, хто хворіє на бронхіальну астму.

16. Калорійність какао набагато більше чаю або кави, але його вживання не викликає збільшення зайвої ваги. Все це відбувається тому, що при вживанні какао значно знижується апетит, відповідно їжі людина вживає менше.

17. Какао значно підвищує тонус м'язів і відновлює працездатність. Так само даний продукт є відмінним антидепресантом. У багатьох арміях світу, цей продукт входить в обов'язковий раціон сухих пайків.

18. У ацтеків було повір'я, що цей напій стимулює потенцію. Саме тому їх імператор Монтесума випивав велику кількість "Чоколатля" перед тим, як йшов до свого гарему, в якому знаходилося близько 600 жінок. А в Європі у XVI-XVII цей напій навіть отримав статус "любовного напою", який цінував навіть легендарний Казанова.

19. Існує думка, що шоколад шкідливий для зубів. Однак, останні дослідження вчених показали, що це зовсім не так. Даний продукт набагато корисніше ніж фторид, який міститься в багатьох лікувальних зубних пастах.

20. Какао використовується в косметології. Склад речовин, які входять в какао-боби, сприятливо впливає на шкіру - підтягує її, розгладжує зморшки, бореться з акне, загоює ранки. У косметології використовують какао масло і терті какао-боби - до речі, саме вони й повинні входити до складу хорошого шоколаду, а зовсім не какао-порошок.

21. Madeleine - найдорожча шоколадна цукерка у світі. Один шоколадний трюфель коштує 250 доларів і виготовляється виключно на замовлення. Цукерка готується з какао вищого сорту, трюфельного масла, цукру, вершків і ванілі.

22. Щоб смак напою розкрився в повній мірі, фахівці рекомендують пити цей напій з несолодким печивом і з широких товстостінних чашок.

Такі ось факти про какао ви дізналися з цієї статті. Якщо бажаєте більше інформації та цікавинок про какао, читайте статтю: "Фантастичні факти про какао! Ви не п'єте какао, а даремно... і ось чому!".

Сподіваємось, було цікаво і корисно!

Акційні товари
Каталог