+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
17 фактів про устриці

17 фактів про устриці

01.03.2019

17 фактів про устриці

Хто такі екайе, навіщо потрібні гострі топінги, як вибирати і як пробувати - все про устриці та навіть більше! 

№1. Найдавнішій з виявлених з'їдених устриць налічується 164 000 років

Стулки молюсків були знайдені в південноафриканській печері Піннакл-Пойнт. І це не поодинокий випадок: археологи знаходять устричні черепашки на стоянках первісних людей і на території Європи, і в Азії, і в Африці, і в обох Америках.
Цікаво, що, судячи зі знахідок, стародавні європейці вже в шостому тисячолітті до н.е. їли устриці сирими. Тим часом доісторичні індіанці кидали закриті черепашки в багаття, щоб запекти їх. 

№2. Залежно від форми черепашки устриці поділяють на плоскі та чашоподібні

Плоскі устриці історично були основним видом на Атлантичному узбережжі від Норвегії до Північної Африки. Але в 1920 році епідемія знищила 80% популяції. Для порятунку устрицівництва в 1970-х європейці закупили в Японії спат (молодняк) тихоокеанської устриці. Її черепашка глибока, увігнута, молюск ніби лежить в невеликій чашці. Зараз на французьких, британських, ірландських і голландських фермах розводять в основному саме такі устриці, а плоскі стали делікатесом з делікатесів. Найвідоміші з плоских - французькі устриці Белон, знамениті своїм горіховим смаком. 

№3. У Франції для зручності вибору устриць калібрують за вагою

Найменший калібр - #5, найбільший - #0. "П'ятірки" (30-45 г) такі маленькі, що французи їх називають метеликами або коктейльними устрицями і подають як аперитив, замість канапе. Як холодна закуска під келих білого вина йдуть "четвірки" (46-65 г) і "трійки" (66-85 г). "Двійки" (86-120 г) їдять сирими тільки любителі м'ясистих устриць, а в основному черепашки такого калібру запікають і подають як гарячі закуски. "Одиниці" (121-150 г) і "нулівки" (більше ніж 150 г) у Франції традиційно використовують для приготування гарячих страв. А в Україні та в Китаї, де найбільшою популярністю користуються устриці побільше, сирими їдять і #2, і #1. 

№4. Правильно відкрити устрицю - ціле мистецтво

Фахівця по відкриванню устриць французи називають красивим словом "Екайе", американці - "Шакер". Свіжий молюск в момент збору зачиняє стулки і може тримати їх щільно зімкнутими близько двох тижнів. Щоб відкрити устрицю, потрібно спеціальним ножем проникнути всередину мушлі й підрізати м'яз. При цьому важливо не розкришити черепашку і не пошкодити самого молюска. Кажуть, що добре відкрита устриця повинна виглядати так, ніби вона ще не здогадалася, що з неї вже зняли верхню стулку. Така робота вимагає певних навичок. 

№5. Щорічно в ірландському місті Голуей проходить Чемпіонат світу по відкриванню устриць

Екайе з усього світу змагаються в майстерності та швидкості розтину черепашок. У 2018 році на чемпіонаті переміг естонець Анти Лепік. Його підсумковий результат - 30 устриць за 2 хвилини і 26 секунд. Чи не кожен за цей час зможе бездоганно відкрити навіть одну черепашку. До речі, Анти став чемпіоном світу вже в четвертий раз поспіль, перемігши найсильніших конкурентів із США, Японії та скандинавських країн. 

№6. Устричний лікер

Всередині мушлі разом з молюском знаходиться морська вода, яку називають устричним лікером. Першу воду зазвичай виливають при відкриванні. Молюск через кілька хвилин дає другу. Вона м'якша і її обов'язково випивають разом з устрицею. 

№7. Устрицю не можна розрізати

Яку б велику устрицю ви не вибрали, не треба різати її ножем або розламувати виделкою. Наколювати м'ясо устриці на зубці виделки теж не слід. Акуратно відокремте молюск від стінки мушлі так, щоб зберегти його максимально цілим. З устрицею, як з ікрою або з виноградиною: краса в тому, щоб розкусити її, не втративши ні краплі соку. 

№8. Жувати устриці обов'язково

Іноді кажуть, що устриці не жують, а відразу ковтають. Це помилка. Так не відчути текстуру устриці й не розгледіти відтінків смаку. Відправивши в рот молюска разом з устричним лікером, не поспішайте відразу ковтати. Злегка придавіть його язиком до піднебіння, зробіть кілька делікатних жувальних рухів. Зверніть увагу, яке м'ясо: шовковисте або щільне, хрустке або кремове. Постарайтеся крім морського солоного смаку відчути нюанси. Залежно від сорту можуть бути різні ноти: огірок, кавун, горіх, вершки, солодкість, метал, скошена трава і т.д. 

№9. Єдиного правила, як їсти устриці, не існує

Уподобання у любителів устриць розходяться. Пуристи, тобто поборники чистого продукту, вважають за краще їсти устриць без всяких приправ і навіть без лимона. Цінителі європейської класики люблять устриці з лимоном і соусом з винного оцту з цибулею шалот. Класика на американський манір - устриця з тертим хріном або краплею табаско. Авантюристам завжди хочеться додати до устриць якісь яскраві топінги - кубики манго з перцем чилі, огіркова граніта або маринований імбир з соєвим соусом. Обирайте свій варіант або куштуйте кожен раз щось нове в залежності від сорту устриць або настрою. 

№10. Устричні виделки придумані англійцями в кінці XVIII століття

До цього навіть на королівських обідах устриці їли без приладдя, просто випиваючи через край черепашки. До кінця XIX століття устрична виделка стала обов'язковим столовим приладом. З'їсти без неї устрицю вважалося непристойним. Зараз роль устричної вилки швидше допоміжна: прилад в основному використовується для того, щоб відокремити молюска від стінки черепашки. Якщо в устричному барі екайе підрізає молюск при відкриванні, то виделку навіть не подають. 

№11. Свіжі устриці не "позіхають"

При виборі устриць в магазині або на ринку треба звернути увагу, чи щільно закриті стулки черепашок. Якщо устриця "позіхає" -  не беріть. Взявши кожну устрицю в руки, переконайтеся, що вона важка, адже всередині черепашки повинні бути вгодований молюск і устричний лікер. Акуратно постукайте черепашками один об одного. Якщо звук гучний - відкладайте; глухий, як ніби вдарилися два камені - беріть сміливо. 

№12. Користь устриць унікальна

М'якоть устриці - унікальне біологічне з'єднання корисних речовин, яке багате на білки, потрібні жири і вуглеводи. Устриці низькокалорійні, містять безліч корисних для організму речовин (йод, цинк, кальцій, залізо, мідь). Вітаміни та мінерали в складі м'яса молюска мають цілющий вплив на нервову, серцево-судинну і ендокринну системи. Устричні антиоксиданти (вітаміни А та Е) сприяють омолодженню організму і профілактиці ракових захворювань. 

№13. Це кращий засіб від похмілля

Рятівний ефект від устриць після рясних пиятик пояснюється високим вмістом цинку в м'ясі молюсків. Цинк прискорює процес метаболізму алкоголю в організмі. Рецепт простий: дві-три устриці натщесерце або гострий коктейль "Кривавий римлянин" з пари устриць, томатного соку зі спеціями і пива. 

№14. Устриці - афродизіак

Але це не точно. Чи здатні устриці підвищувати лібідо? Ніяких досліджень, які доводять такі чудодійні властивості молюсків, поки немає. Ще стародавні греки і римляни вважали, що устриці сприяють еротичному збудженню. Пристрасть Казанови до делікатесу міцно закріпило за ними славу афродізіаку. 

№15. Устрицю можна випити

Якщо хтось дуже боїться з'їсти свою першу в житті устрицю, можна взяти приклад чоловіка, який в 1860 році в Сан-Франциско від переляку приготував устричний коктейль. Легенда свідчить, що розбагатівший на копальні золотошукач прийшов у ресторан вперше скуштувати устриці, а побачивши їх, розгубився. Але відмовлятися було вже пізно. Тоді він скинув м'ясо молюска в стакан з віскі, додав туди ж табаско, кетчуп, хрін, ворчестер, сіль і чорний перець. І випив залпом. Результат так сподобався автору, що власник закладу тут же ввів коктейль в меню. Тепер устричні шутери - міцні алкогольні коктейлі з устрицею на один ковток - готують на горілці, текілі, джині й т.д. 

№16. Чи не псують гострі добавки смак молюска

Поєднання устриць з табаско і тертим хріном багатьом здається дивним. А даремно! Гострі соуси викликають печіння на язиці й піднебінні, тим самим активізують роботу рецепторів. Тому всі півтони і нюанси устричного смаку стають яскравішими, а освіжаюча прохолода і гладка текстура м'яса молюска відчуваються набагато контрастніше. До того ж мозок, реагуючи на печіння, щоб згладити біль, виділяє гормони щастя - ендорфіни. Тому дует устриць з пекучими соусами здатний викликати навіть легку ейфорію. 

№17. Найвідоміший рецепт приготування устриць називається "Рокфеллер"

Рецепт устриць, запечених під соусом із зелених овочів і трав, придуманий власником ресторану "У Антуана" в Новому Орлеані 130 років тому. Відтоді оригінальний список інгредієнтів зберігається в суворій таємниці, а кулінари намагаються розгадати таємницю і приготувати аналогічну страву. Ресторан досі успішно експлуатує міф про секретний рецепт і неповторність устриць "Рокфеллер". Заявляється, що мільйонна порція була продана в 1938 році, а в даний момент рахунок підходить до п'яти мільйонів "рокфеллерів". До речі, назву пояснюють то смаком, багатим як мільярдер, то кольором соусу, що збігається з кольором доларової купюри. Страва настільки відома, що в США існує навіть свято - день устриць "Рокфеллер". Він відзначається щорічно 10 січня.

Акційні товари
Каталог