+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
16 цікавих фактів про пасту

16 цікавих фактів про пасту

15.03.2019

16 цікавих фактів про пасту

#1. Що таке паста?

У перекладі з італійського pasta означає "тісто". Це слово походить від давньогрецького pastos - "посипати сіллю" або "солоний". Пастою називають всі види макаронних виробів, якої б форми вони не були. 

#2. Скільки видів пасти існує насправді?

У світі налічують від 400 до 600 видів пасти: спагеті, канелоні, фузілі, пенне, рігатоні, пакері, лінгвіні - все не злічити. Нова форма пасти може з'явитися у будь-який момент. Саме її різноманіття і сотні рецептів соусів роблять пасту такою привабливою для кухарів - кожен раз виходить щось нове. 

#3. Паста повинна бути зварена al dente

Стан пасти, при якому вона вже готова, але все ще трохи тверда, називається al dente. Буквально це означає "на зубок". Італійці готують пасту таким чином, щоб зберегти її корисні властивості. Вони вважають, що їх набагато більше в сирому продукті, ніж в повністю готовому і кажуть, що повністю зварена паста надто насичена водою і тому стає важкою для шлунку. У перевареній пасті вуглеводи переходять в аморфну ​​форму і набагато швидше засвоюються. 

#4. Що таке суха паста "Граньяно"?

Граньяно - це місто в Італії, де роблять пасту. Він знаходиться поруч з Неаполем, а його суха фабрична паста відома на всю Італію. Ще в епоху Стародавнього Риму тут знаходилися млини для пекарень Помпей і Геркуланума. Місто навіть перебудували так, щоб вулиці стали максимально сонячними й продувалися вітром. На тутешніх фабриках заведено використовувати бронзові катки, які роблять пасту злегка шорсткою, так вона вбирає більше соусу. Італійські кухарі вважають її найкращою. 

#5. Чи правда, що можна їсти пасту кожен день і не товстіти?

Це правда, але паста повинна бути обов'язково з твердих сортів пшениці. Така паста багата вітамінами, мікроелементами та корисною клітковиною. Вона краще засвоюється організмом і відноситься до розряду повільних вуглеводів. У порції спагеті міститься 200 калорій, 40 г вуглеводів, менше ніж 1 г жирів і всього 1 г солі.

"Своєю фігурою я зобов'язана батькам і спагеті. Не уявляю свого життя без пасти, їм її кожен день і нітрохи не гладшаю", - говорила Софі Лорен. Якщо вирішите наслідувати її приклад, пам'ятайте, що їсти пасту краще в обід, а не на вечерю, соус до неї вибирати не жирний, а овочевий, а від сиру краще відмовитися. 

#6. Як роблять кольорову пасту?

У тісто для приготування пасти додають натуральні інгредієнти-барвники: лосось, шпинат, телятину, сир, морква, гарбуз. Ви, напевно, добре знаєте чорну пасту. Вона своїм кольором зобов'язана чорнилам каракатиці. 

#7. Що таке домашня паста?

Її ще називають свіжою, тому що готують з борошна та яєць на домашній кухні. Зберігається така паста недовго, зате має особливий ніжний смак. Розкатати її можна навіть простою качалкою, але простіше зробити це за допомогою машинки для приготування домашньої пасти. 

#8. Що таке закрита паста?

Так називають равіолі, тортеліні та інші види пасти з начинкою. Нею, до речі, може бути що завгодно, від лосося до сиру, від трав з горіхами до мортаделли. 

#9. Що таке паста al forno?

Al forno в перекладі з італійської - "запечений". Паста al forno - це добре відомі всім лазаньї (перешаровані м'ясним рагу листи пасти) і канелоні (широкі трубочки з фаршем) і менш популярні манікотті - млинці з начинкою, запечені під соусом. 

#10. Млинці - це паста?

Строго кажучи, так. Історики їжі вважають, що крепи мають флорентійське походження, а французи адаптували їх в те, що ми зараз смакуємо в солодких і гострих формах. Прототипом же млинців була саме паста. Її просто збільшили в розмірах. І манікотті нам про це нагадують. 

#11. Паста піднімає настрій

Вуглеводи, що містяться в пасті, піднімають рівень серотоніну - гормону, який відповідає за гарний настрій. Їжте пасту і будьте щасливі! 

#12. Скільки пасти їдять італійці?

Середньостатистичний житель Італії з'їдає більше ніж 26 кілограмів пасти в рік. А виробляється там близько 2750 тисяч тонн пасти в рік. Україна входить до трійки лідерів по споживанню пасти на душу населення. 

#13. Чи можна їсти пасту послідовникам безглютенової дієти?

Глютен - це білок, що міститься в деяких видах злаків, серед них пшениця, ячмінь, жито, овес. Глютен присутній в хлібі, випічці та інших продуктах з великою кількістю вуглеводів. Смак пасти без глютену не відрізняється від звичайної, а роблять її з рисової або кукурудзяної муки. Купити безглютенову пасту можна практично в будь-якому магазині. 

#14. На десерт і замість снеків

Пасту можна подати на десерт. Для цього в тісто додають солодкий сироп або шоколад або фарширують закриту пасту солодкою начинкою.

Якщо варену пасту підсмажити у фритюрі, то виходить прекрасний снек, як поп-корн або чіпси. Ще іноді відварну пасту смажать на сковороді. Виходить "паста фріта", типова страва з томатами й баклажанами. 

#15. Паста і пармезан

У кожному справжньому італійському ресторані вам запропонують до пасти твердий сир пармезан, але тільки не до пасти з морепродуктами. Знаєте, чому? Пармезан покликаний посилити смак соусу. Але оскільки паста з рибою вже володіє сильними смаковими якостями, то пармезан не подають. 

#16. Спагеті "Аль помодоро" VS спагеті "Аль лимоні"

Спагеті "аль помодоро" - це найвідоміший вид спагеті у світі. Напевно, тому що рецепт приготування соусу дуже простий і складається всього з декількох інгредієнтів, які завжди є під рукою: це базилік і стиглі помідори.

Спагеті "аль лимоні" (з лимонною цедрою), навпаки, рідко зустрічається в італійських меню, так що в Мілані заради нього вибудовується ціла черга в кафе Latteria di San Marco. Маленьке і дуже просте кафе в центрі Мілана, де чоловік на кухні, а дружина в залі, набуло розголосу саме завдяки спагеті з лимоном. Масло, лимонна цедра і спагеті аль денте - ось вам і диво пасти.

Акційні товари
Каталог